IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В менюто на ЕЦБ за октомври няма изненади

Централните банкери се подготвят за още един ход от 75 базисни пункта през октомври

17:06 | 28.09.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) едва ли ще повтори трика си през октомври от последните месеци, с който от магическата шапка извади по-голям заек от очакваното. В последните дни няколко представители на регулатора заявиха, че ще има нужда цикълът на затягане да продължи, като някои от банкерите подкрепиха още един лихвен ръст от 75 базисни пункта (б.п.).

"Може да се наложи ЕЦБ да увеличи лихвите с още 75 б.п. през следващия месец, докато инфлацията остава неприемливо висока", каза управителят на централната банка на Словакия Петер Кажимир.

По думите му такова увеличение е "много добър кандидат за поддържане темпа на затягане", но също така "е необходимо да се изчака за нови данни" за инфлацията.

"Трябва да сме силни, дори безмилостни, независимо от задаващата се рецесия", каза банкерът, цитиран от Ройтерс.

Ръководителят на Финладнската централна банка Оли Рен, смятан за по-умерен в решенията си, също каза, че е възможно да бъде одобрено такова увеличение.

"Има аргументи за вземане на решение за още един голям лихвен ръст, било то от 75 б.п., или от 50 б.п., или друго", каза Рен, без да дава детайли какво има предвид под "друго".

По-рано през деня в сряда управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че ЕЦБ трябва да продължи да покачва лихвите, за да постави инфлацията под контрол, дори страничните ефекти от по-затегната парична политика да са по-слаб растеж.

"Трябва да върнем инфлацията до 2% в средносрочен план и ще направим, каквото се налага, а това е да покачим лихвите на следващите няколко заседания. Ако не изпълним мандата си, това ще навреди далеч повече на икономиката", смята Лагард.

Тя добави, че "първата цел" за лихвите ще е неутралното равнище, което нито стимулира, нито ограничава растежа.

Към момента централната банка на еврозоната е увеличила лихвите с общо 125 б.п. - това стана, след като през юли и през септември ведомството изненада с по-големи лихвени повишения от сигнализираното.

Европейският регулатор се присъедини към над 40 банки по света, увеличили лихвите с поне 75 б.п. в един ход. Източник: Bloomberg L.P. Европейският регулатор се присъедини към над 40 банки по света, увеличили лихвите с поне 75 б.п. в един ход. Източник: Bloomberg L.P.

През юни Лагард посочи, че лихвите ще бъдат увеличени с 25 б.п., но вместо това месец по-късно бе одобрен ръст от половин процентен пункт - първият от 11 години насам.

През септември банката отново изненада със силен ястребов* ход, но в размер на 75 б.п. - най-голямото увеличение, ако не се вземе предвид техническата корекция в седмиците малко след началото на паричния съюз. Ходът присъедини ЕЦБ към над 40 централни банки по света, в т.ч. Федералният резерв на САЩ, които одобриха повишения от по 75 б.п. в опит да озаптят галопиращата инфлация.

Във вторник от Goldman Sachs Group Inc прогнозираха, че ЕЦБ може да предприеме лихвени увеличения от по 75 б.п. на всяко от двете ѝ оставащи заседания за тази година.

Предишните очаквания на икономистите, водени от Яри Стен, бяха за повишение от половин процентен пункт през декември, но "ние смятаме, че ускоряващата се инфлация през четвъртото тримесечие ще затрудни забавянето на темпа на затягане", написаха експертите в своя бележка.

Последно данните на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е достигнала 9,1% на годишна база през август, ускорявайки се от отчетените 8,9% през юли.

 

Нови данни за покачването на цените предстои да бъдат публикувани в петък (30 септември), като медианните прогнози на икономистите, анкетирани от Bloomberg, сочат към нов исторически връх на инфлацията от 9,7% през септември, а четирима икономисти прогнозират двуцифрен резултат.

"Инфлацията в еврозоната вероятно ще е достигнала нов връх от 9,6% през септември, докато храните и енергията продължават да поскъпват. Краят на мерките в Германия срещу инфлацията, представени в началото на лятото, също ще допринесе за ценовия натиск", пишат икономисти от Bloomberg Economics.

На този фон, комбиниран с другите предизвикателтства, сред които войната в Украйна и задаващата се рецесия, изглежда ЕЦБ не желае да предприема стъпки, които биха могли допълнително да разтърсят вече силно волатилните финансови пазари.

Във вторник главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн изрази увереност, че инфлацията в еврозоната ще се забави през 2023 г., като низходящото движение ще продължи и през 2024 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още