IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се възстановяват за трети пореден ден 

Доходността на облигациите спада, а инвеститорите преценяват повишаването на лихвените проценти

19:44 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER
Снимка: EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER

Възстановяването на основните европейски фондови пазари набра значителна скорост във вторник след силните резултати на Wall Street. 

Надеждите на инвеститорите за меко приземяване на икономиката се възраждат и се основават на това, че централните банки по света поне ще забавят темпа на затягане на паричната си политика или в крайна сметка ще го прекратят напълно", коментира пред  dpa-AFX анализаторът Константин Олденбургер от CMC Markets.

Паневропейският Stoxx 600 завърши деня с ръст от 3%, като акциите в сектора на туризма се ускориха с 6,1% и поведоха възстановяването, а всички сектори и основните борси навлязоха на положителна територия. Значително се повишиха и цените на акциите на технологичните компании - с 5%, и на индустриалните компании - с 4,2%. Индексът EuroStoxx 50 се повиши до най-високото си ниво от почти две седмици насам, като приключи с ръст от 4,26% на 3484,48 пункта. Френският Cac 40 се повиши с 4,24% до 6039,69 пункта. Британският индекс FTSE 100 нарасна с 2,57% до 7086,46 пункта. 

Настроението на фондовия пазар едва ли може да се промени по-бързо и по-ясно.
Константин Олденбургер
брокер в CMC Markets

Устойчивите надежди за по-умерена парична политика от страна на централните банки дадоха допълнителен тласък на възстановяването и на Dax във вторник. Германският бенчмарков индекс увеличи ръста си от деня и затвори с 3,78% по-високо на ниво от 12 670,48 пункта, като по този начин отчете ръст за трети пореден ден. Индексът MDax на средните компании също се повиши, като в крайна сметка нарасна с 3,65% до 23 498,80 пункта. 

„Настроението на фондовия пазар едва ли може да се промени по-бързо и по-ясно", коментира Олденбургер от CMC Markets.

Трендът се подхранва и от инвеститорите, които са заложили на спадащи цени, обяснява Томас Алтман, портфолио мениджър в QC Partners: „За да ограничат загубите си, те сега трябва да купуват на растящия пазар. Това може да предизвика положителна спирала, която да изведе Dax и Сие още по-нагоре“. Междувременно всички 40 акции от Dax отбелязаха ръст на цените, а след края на търговията във вторник само акциите на Vonovia бяха с малко на червено.

Пазарът на акции беше подкрепен и от Австралия. Там централната банка повиши основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта вместо с очакваните 0,50 процентни пункта. Ръководителят на централната банка Филип Лоу обоснова този ход, като заяви, че основният лихвен процент вече е бил повишен значително за кратък период от време. Сега централните банкери искали да отделят време, за да анализират перспективите за инфлацията и икономическия растеж в Австралия.

За да ограничат загубите си, продавачите на късо сега трябва да купуват на растящия пазар.
Томас Алтман
портфолио мениджър в QC Partners

Така австралийските централни банкери за втори път в рамките на една седмица се отклоняват донякъде от рестриктивната си парична политика. През предходната седмица Английската централна банка вече се намеси на пазара с покупки на облигации и по този начин се отклони от курса си за борба с инфлацията на всяка цена. 

Сега инвеститорите се надяват, че стъпките, предприети в Сидни и Лондон, ще създадат прецедент, казва Йохен Щанцл, анализатор в онлайн брокерската компания CMC Markets. „За пазарите на акции признаците за разхлабване на паричната политика означават, че все пак в обращение ще остане повече ликвидност от очакваното. Това от своя страна би означавало и повече средства за покупка на акции и привлекателността на акциите спрямо облигациите отново би се засилила донякъде“, казва той пред Handelsblatt. 

На този фон разочароващите данни за настроенията в американската индустрия също бяха приети положително в понеделник. Това отслаби опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще затегне още повече паричната си политика, пишат експертите от Credit Suisse.

Въпреки това ситуации, подобни на настоящата, вече са се случвали няколко пъти през тази година. Възстановяването започна и след междинните годишни дъна, достигнати през март и юли. През март Dax се повиши с около 2000 пункта, а през юли и август - с около 1500 пункта. И в двата случая обаче бенчмаркът се понижи още повече след това. 

Доброто настроение обаче не се съчетава с факта, че цените на производителите в еврозоната нарастват с рекордни темпове, което сигнализира за продължаващ висок риск от инфлация. Производствените цени в промишлеността са се повишили с 43,3% през август в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи статистическата служба „Евростат“ във вторник. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 43,1%. За юли увеличението е 38,0%. 

Признаците за разхлабване на паричната политика означават, че все пак в обращение ще остане повече ликвидност от очакваното.
Йохен Щанцл
анализатор в онлайн брокерската компания CMC Markets

Цените на производител дават представа за развитието на инфлацията като цяло, която неотдавна достигна рекордното ниво от 10,0% в еврозоната. По този начин темпът на инфлация вече е пет пъти по-висок от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от два процента. Поради това управителят на ЕЦБ Кристин Лагард даде сигнал за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти в борбата с необузданата инфлация.

Междувременно, само няколко седмици преди началото на сезона на коледното пазаруване, настроенията на потребителите в Германия са на най-ниските нива за всички времена. Барометърът на Германската асоциация на търговците на дребно (HDE), който се определя ежемесечно чрез анкета сред 1600 потребители, спадна през октомври за трети пореден месец и достигна рекордно ниско ниво от 84,14 пункта.

На Франкфуртската фондова борса акциите на технологичните компании и производителите на чиповете останаха стабилни в съответствие с европейските тенденции. Сред водещите параметри на DAX бе Infineon с ръст от 7%, а при SAP увеличението е от 4,4%.

Надеждите за малко по-слаб натиск от страна на централните банки стимулираха чувствителните към лихвените проценти сектори. Adidas се възстанови от скорошните си понижения с ръст от 6,1% след разочароващите тримесечни данни на американския си конкурент Nike. Puma отечете повишение от шест процента.

Zalando бе на върха на DAX с ръст от 8,3%. Въпреки това миналата седмица акциите на онлайн търговеца на дребно с модни стоки паднаха до най-ниското си ниво от осем години насам.

Във вторник цените на петрола запазиха силния си ръст от предходния ден. Един барел (159 литра) сорт Брент струва 91,70 щатски долара и е с повече от три процента по-скъп, отколкото в понеделник. В началото на седмицата цените на петрола се повишиха значително с повече от пет процента. Поскъпването беше предизвикано от съобщенията за предстоящо намаляване на производството от страна на петролната асоциация ОПЕК+.

Тази сряда във Виена организацията, в която членуват около 20 държави, се събира, за да обсъди производствената си политика. Предисторията на дебата за намаляването на цените е значителният спад на цените на суровия петрол през последните месеци, дължащ се на опасенията от рецесия, на които трябва да се противодейства с намаляване на предлагането.

Анализаторите обаче посочват, че петролният съюз, ръководен от Саудитска Арабия и Русия, от дълго време има проблеми с постигането на договорения обем на производство. И обратното - договореното на хартия намаляване на производството може да се окаже по-малко в действителност, твърдят анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още