IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата порция икономически данни помрачи настроението на борсите в Европа

Книжата на EDF поевтиняха с 0,25%, след като стана ясно, че Франция започнала процедура за пълна национализация на компанията

19:56 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новите икономически данни за еврозоната помрачиха търговията на борсите в региона, докато нови прогнози за глобалната икономика предвещават забавяне през 2023 г., съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 1,02% до 398,91 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 153,3 пункта, или 1,21%, до ниво от 12 517,18 пункта.

Британският индекс FTSE отчете понижение от 0,48 на сто до 7052,62 пункта.

Френският измерител CAC изтри 0,9% от стойността си, смъквайки се до равнище от 5985,46 пункта.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на S&P Global за еврозоната се понижи до 20-месечно дъно през септември до ниво от 48,1 пункта спрямо 48,9 пункта през август. Данните изостават от медианната прогноза на икономисти за ниво от 48,2 пункта. Границата от 50 пункта разделя разширяването от свиването.

Инвеститорите обърнаха внимание на прогнозата на Световната търговска организация (СТО), спред която се очаква забавяне на растежа на световната търговия през следващата година, тъй като резкият ръст на цените на енергията и храните и нарастващите лихвени проценти ограничават търсенето на внос. Организацията предупреждава и за възможно свиване на търговията, ако войната в Украйна ескалира. Базираната в Женева организация очаква търговията със стоки да нарасне с 3,5% тази година. Това е с 0,5 пр. п. повече спрямо прогнозата от април (3%). За 2023 г. обаче СТО очаква ръст на търговията от само 1% в сравнение с 3,4%, колкото беше предишната прогноза.

Пазарите реагираха и на прогнозите на Economic Intelligence Unit (EIU). За 2023 г. икономистите EIU очакват БВП на еврозоната да се свие, а Германия, Франция, Италия, Испания, Нидерландия и други страни да изпаднат в рецесия, която ще се задържи през годината. Обединеното кралство, което излезе от ЕС, също ще изпадне в рецесия.

Според прогнозите на EIU БВП на Китай ще се разшири със само 3,3% тази година. Затварянията на предприятия и цели градове ще продължат да блокират производствените и логистичните мрежи и през следващата година. В резултат глобалният растеж ще е слаб през 2023 г. – прогнозата е за забавяне на ръста на световния БВП до 1,7% догодина от 2,2% тази година.

Във фокуса на трейдърите бяха и данните за германския износ, който нараства и през август въпреки охлаждането на световната икономика, повишаването на лихвените проценти и затрудненията с материалите. Износът се е увеличил с 1,6% спрямо предходния месец до 133,1 млрд. евро - главно поради засиленото търсене от САЩ и Китай.

Междувременно Полската централна банка неочаквано прекрати своя продължил една година цикъл на затягане на паричната политика чрез лихвени повишения, след като признаците за предстоящо икономическо забавяне изместиха фокуса ѝ от ускорената инфлация. Служителите на полския регулатор запазиха основната лихва непроменена на ниво от 6,75 на сто, което е в противоречие с прогнозите на 27 от общо 30 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

По отношение на енергетиката в региона руската енергийна компания „Газпром“ обяви, че възобновява доставките на газ до Италия през Австрия, което облекчава временно цените на горивото в Европа. Компанията заяви, че е намерила решения с италианските купувачи, за да се преодолеят регулаторните промени в Австрия в края на септември, които възпрепятстваха транзитните потоци.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 05 октомври. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 05 октомври.

В същото време Франция започна процедура за пълна национализация на електроенергийната компания EDF, като държавата е подала опростена оферта за публично придобиване, която е първата стъпка към свалянето на EDF от фондовата борса. Досега 84% от EDF вече са в държавни ръце. Мярката, оценена на 9,7 млрд. евро, има за цел да изкупи останалите 16%, а стъпката е с цел да гарантира целенасоченото разширяване на ядрената енергетика във Франция.

Книжата на EDF поевтиняха с 0,25% в края на сесията.

При другите големи енергийни компании в региона цената на акциите на италианската Eni нарасна с 1,59%, докато книжата на Uniper и RWE поскъпнаха с по над процент.

Стойността на паунда се понижи до 1,1291 щатски долара, отразявайки речта на британския премиер Лиз Тръс, която заяви в своята първа реч като министър-председател, че партията на торите е единствената с ясен план как страната да върви напред и че временните несгоди от нейния фискален план си струва да бъдат преживени в името на разкриването на пълния потенциал на Обединеното кралство.

При индивидуалните акции книжата на Volkswagen поевтиняха с 1,3 на сто, докато тези на Stellantis изтриха над 2,3% от стойността си.

Цената на акциите на германската софтуерна компания SAP се понижи с 1,43 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още