IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската централна банка запази непроменени лихвите заради опасения от рецесия

Очаква се по-нататъшно забавяне на растежа на БВП през идните тримесечия, докато икономическите перспективи са обект на значителна несигурност, изтъква регулаторът

18:40 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Управителят на централната банка на Полша Адам Глапински. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на централната банка на Полша Адам Глапински. Снимка: Bloomberg L.P.

Полската централна банка неочаквано прекрати своя продължил една година цикъл на затягане на паричната политика чрез лихвени повишения, след като признаците за предстоящо икономическо забавяне изместиха фокуса ѝ от ускорената инфлация, съобщава Bloomberg.

Служителите на полския регулатор запазиха основната лихва непроменена на ниво от 6,75 на сто, което е в противоречие с прогнозите на 27 от общо 30 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Управителят на централната банка Адам Глапински сигнализира миналия месец, че паузата в покачването на лихвите може да настъпи още през октомври. И все пак последните данни за инфлацията показаха, че тя се е ускорила до най-високото си ниво за последните 26 години, което тласна икономистите към прогнози за още по-строги мерки.

Регулаторът повиши лихвите на всяко едно от последните 11 заседания в опит да ограничи покачването на цените. Тази серия повлия негативно на хората, търсещи ипотеки или натоварени с такива, и предизвика тревога за икономическа рецесия – риск, който Глапински многократно отхвърляше, определяйки го като малко вероятен.

Централната банка на Полша неочавакно запази основната си лихва непроменена през октомври. Източник: Bloomberg Централната банка на Полша неочавакно запази основната си лихва непроменена през октомври. Източник: Bloomberg

„Очаква се по-нататъшно забавяне на растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите тримесечия, докато икономическите перспективи са обект на значителна несигурност“, изтъква централната банка в сряда. Икономическите данни досега показват, че растежът се е забавил допълнително през третото тримесечие.

Централната банка повтори, че е готова да се намеси на валутния пазар, за да се справи с волатилността.

„Съветът за парична политика очевидно се надява, че забавянето ще ограничи инфлацията и ще даде повече време за връщането ѝ до целта от 2,5%“, заявиха икономисти от ING в Twitter, добавяйки: „Това е рискована стратегия“.

Икономистите на Bank Pekao SA, които прогнозираха, че лихвите ще останат непроменени в сряда, посочиха, че централната банка на Поша не е приключила със затягането на своята политика. Нов набор от прогнози през ноември „ще покаже нови инфлационни рискове и ще даде възможност на Съвета по парична политика да преразгледа своята стратегия“, изтъкват икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още