IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се понижава, докато пазарът продължава да преминава през колебания*

За момента рисковете от рецесия ще останат тема на основния разговор сред инвеститорите, смята анализатор

10:02 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола продължава да преминава през силни колебания и във вторник, докато пазарът все още е разтърсван от опасенията около световното икономическо забавяне и по-слабото търсене, след като по-рано през месеца Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, свиха добива, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,10%, или 0,10 долара, до 96,09 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,24%, или 0,22 долара, до 90,91 долара за барел.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън заяви, че щатската и световните икономики вероятно ще изпаднат в рецесия догодина, а Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка посочиха, че има нарастващ риск от забавяне.

В Китай - най-големия вносител на суровината в света - властите сигнализират, че няма да има разхлабване на строгите противоепидемични мерки в страната, които потенциално може да бъдат спирачка за търсенето на енергия. Подходът е устойчив и страната трябва да се придържа към него, тъй като е ключов за стабилизирането на икономиката и запазването на живота, написа водещият вестник на комунистическата партия на страната във вторник.

Цената на "черното злато" достигна най-ниското си ниво миналия месец, когато опасенията за световното икономическо забавяне набраха инерция, но тя бе подкрепена от намалението в добива на ОПЕК+.

"Това, което ОПЕК+ направи, постави база под цените, с която те не може да паднат под дадено ниво, тъй като демонстрира желанието на картела за подкрепа на цените", каза Шон Лим, петролен и газов анализатор в RHB Investment Bank Bhd , базиран в Малайзия. Въпреки това "рисковете от рецесия ще останат тема на разговор за момента", добави Лим.

Инвеститорите следят и поскъпващия щатски долар, а измерителят на Bloomberg на валутата нарасна за пети пореден ден, доближавайки се до рекордните равнища, отчетени миналия месец. Движението прави петрола и останалите суровини много по-скъпи за купувачите зад граница.

*Към 09:40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още