IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският финансов министър обвини централната банка за хаоса на пазарите

АЦБ е под натиск да увеличи срока на мерките отвъд петък

10:10 | 13.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Британският финансов министър. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Британският финансов министър. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Решението на Английската централна банка (АЦБ) да ограничи програмата си за изкупуване на облигации до тази седмица предизвиква недоволство и допълнителна несигурност. Освен това пенсионните фондове, за които беше създадена извънредната програма, изпадат в още по-големи затруднения, предава Bloomberg. 

Ако след края на покупките на облигации в петък на британските пазари отново настъпят сътресения, отговорността ще бъде на британската централна банка, заяви британският министър на финансите Куаси Куартенг пред Sky News. Изкривяванията след оттеглянето на подкрепата от страна на АЦБ са „въпрос на оператора", заяви той в рамките на годишната среща на Международния валутен фонд във Вашингтон.

В края на септември АЦБ започна да изкупува облигации, за да подкрепи британските финансови пазари. Причината за това беше разпродажба от страна на пенсионни фондове.

Ръководителят на централната банка Андрю Бейли даде на фондовете още два дни, за да използват спешния инструмент на банката в размер на 65 млрд. лири. След това програмата ще бъде затворена.

Краткият срок крие риск от допълнителен хаос на пазара, който може да доведе до провал на някои от т.нар. инвестиционни стратегии, основани на отговорността. Това ще окаже натиск върху Куартенг да представи преработен пакет с планове за данъци и разходи.

В края на септември той и министър-председателят Лиз Тръс предизвикаха паника с плановете си за огромно намаляване на данъците, финансирано от дълг. Малко след това те се отказаха от част от плановете. Според икономисти мерките може да струват до 230 млрд. евро.

Пакетът не беше придружен от прогнози на независимия бюджетен орган OBR. Причината за това е, че в миналото точността на прогнозите на органа не е била особено висока, заяви министърът на икономиката Джейкъб Рийс-Мог в сряда пред телевизионния канал ITV.

Според него задачата на финансовите министри е да вземат решения, а не да предполагат, че има един-единствен предсказател, който „ще удари пирона точно отгоре му“. А освен това OBR не била и единствената организация, която може да прави прогнози.

Сега Куартенг планира да обяви новите си планове в края на октомври, като в същия ден ще представи и прогнозата на OBR. Във вторник Асоциацията за пенсионно осигуряване и спестявания през целия живот призова Английската централна банка да удължи програмата си за спешно изкупуване на облигации поне до тази дата.

Пенсионните фондове искат спешни заеми от компаниите 

Междувременно пенсионните фондове търсят други кредитори, за да увеличат ликвидността си, a редица британски компании съобщават за искания от пенсионните им фондове за спешни заеми.  

Фондовете искат да се предпазят, в случай че бъдат принудени да направят искания за допълнително обезпечение по позиции в деривати в резултат на поредната разпродажба на облигации. За тази цел те търсят допълнителни възможности в портфейлите си, за да възстановят ликвидните си буфери, след като най-лесно продаваемите активи вече са продадени.

За да защитят своите клиенти, фондовете искат да избегнат отчуждаването на особено ценни активи. Това включва главно притежаването на акции от т. нар. компании на растежа или по-малко ликвидни активи, като например инфраструктурни проекти, които се очаква да бъдат от полза за схемите в дългосрочен план, твърдят медии.

„Пазарът е подложен на огромен стрес, а преобладаващата посока на сделките е продажба", казва Патрик Блумфийлд, партньор в консултантската компания Hymans Robertson. „Организирането на тези продажби отнема повече от един ден. Ето защо на първо място имахме системен проблем“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още