IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията не смущават Wall Street*

Борсовите индекси бележат ръстове, докато инвеститорите осмислят корпоративните отчети

17:57 | 28.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите борсови индекси в САЩ започват търговската сесия с повишения въпреки публикуваните по-рано данни за устойчивия инфлационен натиск в страната, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 1,64% към стойността си, или 525,18 пункта, до 32 558,46 пункта.

Широкият измерител S&P 500  се покачва с 1,15%, или 42,89 пункта, до 10 907,61 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличава с 1,06%, или 114,94 пункта, до 10 907,61 пункта.

По-рано в петък стана ясно, че основният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) е нараснал с 0,5% на месечна база и с 5,1% на годишна база през септември. Индексът, включващ цените на храни и енергия, е записал ръст от 0,3% спрямо август и от 6,2% спрямо септември 2021 г.

Данните са публикуванио на фона на предстоящото през следващата седмица заседание на Фед, на което се очаква регулаторът да одобри шесто поредно лихвено увеличние тази година. Към момента централната банка е затегнала паричните условия с 3 процентни пункта.

Пазарите до голяма степен очакват четвърто поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) в сряда (2 ноември), както и възможно забавяне на темпа след това.

Wall Street премина през нелека седмица, в която инвеститорите започнаха да избягват технологичните акции след слабото представяне и бъдещи насоки от Microsoft, Alphabet и Meta Platforms.

Ценните книжа на Amazon също са подложени на натиск и поевтиняват с 9,88%, след като печалбата на компанията през третото тримесечие се оказа по-ниска от очакваното, а насоките за бъдещите продажби също разочароваха пазара. Apple обаче добавя 8% към капитализацията си.

„Гледайки в перспектива, все още се намираме в разгара на сезона на отчетите и резултатите ще продължат да доминират търговията по сектори до края на следващата седмица“, каза Том Есайе, президент на Stevens Report Research. „Извън технологиите, може да се каже, че към момента сезонът на отчетите не е толкова лош, каквито бяха опасенията“, допълни експертът.

Dow и S&P 500 са на път да завършат седмицата с повишение от около 4% и 2%, докато Nasdaq може да запише леко понижение.

Европейският сорт петрол Брент поевтинява с 1% до 96 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) - с 1,07% до 88,13 долара за барел.

Цената на златото намалява с над процент до 1646,2 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,992%.

*Към 17:27 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още