IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започват вяло сесията в сряда преди новото решение на Фед за лихвите*

И трите основни индекса се оцветяват в червено на старта на търговията

17:32 | 02.11.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват сесията в сряда със спад, докато инвеститорите очакват новото решение за лихвите на Федералния резерв в края на двудневното му заседание, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 145,53 пункта до ниво от 32 507,49 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,62% до равнище от 3832,309 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписва 0,73% до ниво от 10 810,93 пункта.

Очаква се Фед да обяви повишаване на лихвите с 0,75 процентни пункта – четвърто поредно вдигане със същия размер, докато се бори с високата инфлация. Инвеститорите следят също за сигнал, че централната банка е подготвена да забави темпа на плана си за повишаване на лихвите през декември.

Изказването на председателя на централната банка Джером Пауъл ще изиграе ключова роля в задаването на посоката на основните индекси в идните месеци и ще определи дали пазарите имат шанс за нова силна поредица от ръстове.

Решението на Федералния резерв ще бъде обявено след публикуването на силни данни за работните места през октомври, които надминаха очакванията и показаха, че пазарът на труда остава устойчив. JOLTS докладът на американското Бюро по статистика на труда от вторник показа също затегнат пазар на труда въпреки агресивното затягане на паричната политика от Фед.

Други данни на ADP Research Institute в сътрудничество със Stanford Digital Economy Lab, публикувани в сряда, показаха, че броят на новите работни места в частния сектор  в САЩ е нараснал с 239 хил. през октомври след ревизираните 192 хил. броя за септември. Медианната прогноза на икономисти в проучване на Bloomberg беше за 185 хил. работни места.

Сезонът на отчетите продължава с положителни резултати от CVS Health. Книжата на Advanced Micro Devices поскъпват, въпреки че компанията публикува по-слаб от очакванията отчет.

Цената на акциите на производителя на инженерни материали Rogers Corp. се срива с 43% в сряда, след като планираната продажба на компанията на DuPont De Nemours срещу сумата от 5,2 млрд. долара беше прекратена. Книжата на DuPont поскъпват с около 6%.

В още развития на корпоративния фронт цената на акциите на медийния гигант Paramount Global намалява с 8%, след като тя не отговори на очакванията за печалбата си през третото тримесечие.  В същото време книжата на Caesars Entertainment прибавят 7,7% към стойността си след силен отчет. Компанията съобщи още, че бизнесът ѝ с онлайн залагания е излязъл на печалба на коригирана основа за тримесечието, 12 месеца по-рано от поставената цел.

Цената на акциите на козметичния производител Estee Lauder се понижава с 9,5%, след като тя обяви по-слаби от очакванията прогнози заради повишените разходи, силния долар и COVID блокадите в Китай.

Книжата на CVS поскъпват с 5%, след като фармацевтичният оператор обяви по-високи от очакванията приходи и печалба за третото тримесечие.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до ниво от съответно 4,032% и 4,095%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е надолу с 0,08% до 111,39 пункта. Еврото поскъпва с 0,03% до 0,988 долара, а паундът поевтинява с 0,06 на сто до 1,148 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,93% до равнище от 146,9 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остава почти непроменена, а пазарните участници следят спадащите запаси на САЩ от суров петрол и предстоящите европейски санкции върху руския петрол.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват само с 8 цента до 94,73 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 6 цента до 88,43 долара за барел.

Американските фючърси върху златото прибавят 0,5% към стойността си до 1658,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16,26 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още