IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след ястребовия сигнал на Фед*

Допускането за по-висока федерална лихва от очакваното вероятно ще допринесе за проблемите на пазара в краткосрочен план, смята експерт

10:30 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в четвъртък, след като управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл сигнализира, че лихвите ще бъдат покачени до по-високи равнища от първоначално обявените, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,87%, или 0,84 долара, до 95,32 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,08%, или 0,97 долара, до 89,03 долара за барел.

Ден по-рано Пауъл заяви, че „все още е рано да се мисли за паузи“ в паричното затягане, след като Фед одобри четвърто поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта. Предстои по-късно в четвъртък Английската централна банка (АЦБ) също да повиши лихвите, като пазарите са в очакване на най-голямото увеличение от 33 години насам.

Големите централни банки продължават да покачват лихвите до ограничаващо равнище в опит да преборят инфлацията, но ходовете им натежават на търсенето на енергия. Мечите нагласи, произтичащи от решенията на регулаторите, засенчват затегнатия пазар на горива, свилите се до най-ниското си ниво от поне 2014 г. щатски резерви на бензин и рекордно ниските за сезона доставки на дестилати на Източното крайбрежие.

Допускането, че лихвите може да се покачат по-високо от очакваното „вероятно ще допринесе за проблемите на суровинните пазари в краткосрочен план въпреки конструктивните основи“, каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV.

Фактор за пазарните движения са и несигурните перспективи за Китай, най-големия вносител на „черно злато“ в света. Топ органът на здравеопазването в страната заяви, че политиката за нулев брой новозаразени с коронавирус остава водеща стратегия срещу заразата, след като непотвърдени медийни публикации подсилиха надеждите за нейното разхлабване.

Щатските запаси на бензин са намалели с 1,26 млн. барела миналата седмица до 206,6 млн. барела, според Администрацията за енергийна информация. Резервите на петрол са се свили с 3,12 млн. барела, а тези в Кушинг са нараснали за трета седмица.

*Към 09:54 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още