IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след рекордния брой новозаразени в Китай*

Имаше разочарование, след като Пекин потвърди, че ще се придържа към политиката си на строги противоепидемични мерки, обяснява анализатор

10:02 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се понижава в понеделник, след като Китай сигнализира, че противно на спекулациите, обзели пазара в последните дни, страната не планира да разхлаби строгите си противоепидмични мерки, след като броят на новозаразените достигна шестмесечен връх в неделя, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,35%, или 1,33 долара, до 97,24 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,60%, или 1,48 долара, до 91,13 долара за барел.

Поскъпването на сортовете до над 90 долара за барел започна миналата седмица насред слухове, че Пекин може да разхлаби строгите мерки по политиката си за нулев брой новозаразени с коронавирус. Тези надежди бързо бяха изтрити през уикенда, когато представители на Националната здравна комисия по превенция и контрол на болестите в страната посочи, че „без колебание“ ще се придържа към сегашната си политика.

В последните седмици „черното злато“ започна да поскъпва, докато инвеститорите все още се затрудняват да преценят перспективите пред търсенето в Китай – най-големия вносител в света, ефектът от санкциите срещу руските горива и решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, от миналия месец да намали добива.

„Днес всичко опира до Китай – дебатът дали ще разхлаби мерките ще диктува ценовите движения“, обясни Даниел Хайнс, старши суровинен стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Освен това, от страна на предлагането „имаме и намалението на ОПЕК на добива този месец, както и крайният срок (за влизане в сила) на европейските санкции (против Москва), който бързо ни натежава“.

Стратегията за нулев брой новозаразени на Китай разчита на комбинация от пълни или частични блокирания, както и на масово тестване, като въвеждането ѝ се превърна в устойчиво предизвикателство за световните енергийни пазари. В неделя бяха отчетени над 5400 нови положителни случаи в страната, което бе с 27% повече спрямо предходния ден и най-високото ниво от 2 май насам.

Имаше разочарование, „след като Китай потвърди, че ще се придържа към тази си политика“, каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. „Може да видим до известна степен и още низходящ натиск, предизвикан от по-широката макро картина. В средно- до дългосрочен план обаче перспективите остават конструктивни, като се очаква пазарът да се затегне през 2023 г.“, допълни Патерсън.

*Към 09:47 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още