IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на германската компания за канабис Cantourage скочиха с над 130% в първия си ден на търговия

Преди листването Cantourage продаде 15% нови акции на семейни компании и други индивидуални инвеститори

23:56 | 11.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на германската компания за канабис Cantourage Group скочиха с над 130% в първия си ден на търговия, с което се превърна в една от малкото и най-успешни първични публични предлагания (IPO) тази година на иначе анемичния пазар, предава Bloomberg.

„Ние сме Cantourage и обичаме канабис“, заяви съоснователят Флориан Холцапфел, който удари звънеца в петък сутринта, добавяйки, че компанията е щастлива да е HIGH (игра на думи с английската дума за „напушен“ и борсовия символ на компанията – бел. ред.) на борсата във Франкфурт. Акциите се търгуваха за 15 евро към 13:00 ч. местно време.

Преди листването Cantourage продаде 15% нови акции на семейни компании и други индивидуални инвеститори, началото на търговията с които бе разрешена за пръв път в петък, заяви главният изпълнителен директор Филип Шетер за Bloomberg. Останалата част от акциите се държи от основателите на Cantourage и ранни инвеститори, включително фирмата за рисков капитал Think.Health Ventures.

Cantourage, която в момента е фокусирана върху медицинския канабис, ще използва постъпленията от продажбата на акции, за да финансира разширението си, преди да започне легализацията в Германия.

Правителството в Берлин миналия месец одобри предложение да разреши на пълнолетни да купуват и притежават до 30 грама канабис с развлекателна цел, като управляващата коалиция така изпълнява обещанието си да легализира марихуаната. Стъпката, която вероятно ще влезе в сила по някое време следващата година, ще позволи контролирано отглеждане и разпространение на канабис, докато най-голямата икономика в Европа се опитва да ограничи черния пазар на наркотика.

Ходът ще подкрепи и зараждащата се индустрия на канабис в Германия и компании, включително Cantourage и Synbiotic, които представиха амбициозни планове за растеж. Законодателството ще подсили и публичните финанси, като правителството планира специален данък върху канабиса.

Германия има пазарен потенциал от 4 до 7 млрд. евро за канабиса с развлекателна цел, каза Cantourage в изявление. Това е доста над европейския пазар на медицински канабис, който е напът да се разрасне до около 3 млрд. евро до края на 2025 г., показва доклад на консултантската компания в индустрията Prohibition Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още