IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха с ръстове, подкрепени от оптимизма около инфлацията

Акциите на компаниите от търговията на дребно и автомобилната индустрия поведоха ръстовете

19:40 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с повишения, докато инвеститорите продължиха да се оглеждат за сигнали от централните банки относно траекторията на тяхната парична политика и битката им с инфлацията, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 1,16% до 433,33 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 165,48 пункта, или 1,16%, до ниво от 14 431,86 пункта.

Френският индекс CAC се повиши с 1,04% до 6644,46 пункта.

Британският измерител FTSE отчете повишение от 0,53% до 7385,52 пункта.

Акциите на компаниите от търговията на дребно и автомобилната индустрия поведоха ръстовете, записвайки ценово увеличение от около 2%, като всички сектори завършиха редовната търговия на зелена територия.

Според изчисления на консултантската компания EY 40-те най-големи германски борсови компании са постигнали рекордни печалби през лятото. През третото тримесечие от юли до края на септември приходите на тези дружества са се увеличили с 23%, а печалбата - с 28%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 18 ноември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 18 ноември.

Най-печелившите компании са Mercedes, Volkswagen и Siemens.

Акциите на Mercedes поскъпнаха с 3,32%, докато тези на Volkswagen и Siemens отчетоха ценови ръстове съответно от 2,35% и 2,25 на сто.

Инвеститори и трейдъри продължават да следят внимателно икономическите данни от развитите икономики. В четвъртък Евростат представи нови данни за инфлацията в еврозоната, която достига ниво от 10,6% през октомври, което е малко по-ниско от първоначално обявените данни преди две седмици, показващи равнище от 10,7%.

Миналата седмица американското Министерство на труда публикува данни, които показаха, че потребителските цени са нараснали с по-малко от очакваното през октомври. Основният индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се увеличава с 0,3% спрямо данните от предходния месец. На годишна база ръстът на потребителските цени се забавя до 6,3% спрямо 40-годишния връх, регистриран през септември – 6,6%.

По-рани в петък бяха публикувани и данните за инфлацията в Япония, която се ускорява през миналия месец до 40-годишенв връх. Основният индекс на потребителските цени в Япония (CPI), който изключва волатилните цени на храните, но не и на енергията, нараства с 3,6% на годишна база през миналия месец спрямо очаквания от икономистите ръст от 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още