IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия одобри най-голямото лихвено увеличение в историята си

Основната лихва достигна най-високото си ниво от 2009 г., регулаторът предупреди за предстояща рецесия

10:37 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Нова Зеландия одобри най-голямото лихвено увеличение в историята си в размер на 75 базисни пункта (б.п.) до ниво от 4,25% в сряда, докато страната продължава да се бори с инфлацията, съобщи Ройтерс.

Ходът е в съответствие с очакванията на икономистите, анкетирани от медията. 15 от 23-ма респоденти прогнозираха този ход, докато останалите очакваха стъпка от половин процентен пункт.

С днешното увеличение общото парично затягане от октомври 2021 г. насам е в размер на 400 б.п., като това е най-агресивното затягане от 1999 г., когато бе въведена основната лихва. В момента тя е на най-високото си ниво от януари 2009 г.

Потребителската инфлация последно остана близо до 32-годишния си връх през третото тримесечие на ниво от 7,2%. Очакванията на икономистите бяха за по-значително забавяне до 6,5%. На тримесечна база инфлацията се е ускорила до 2,2%, надминавайки медианните очаквания за 1,5% ръст.

Покачването на производствените цени също е на рекордни равнища, а инфлационните очаквания все още са високи - според последните данни те са се върнали на високите си равнища от над 6% през октомври, подсилени от поскъпващата издръжка на живот.

„Централната банка е изправена пред реалния риск от инфлационна спирала“, смята Майкъл Гордън, действащ главен икономист на Westpac NZ. “Ще бъде необходимо много по-високо ниво на лихвите, за да се озапти инфлацията“, каза Гордън преди заседанието.

Прогнозите на регулатора са лихвата да достигне връх от 5,5%, докато предишните очаквания бяха за ниво от 4,1%. Освен това ведомството прогнозира, че икономиката на страната ще започне да се свива през второто тримесечие на 2023 г., като движенията ще продължат до първите три месеца на 2024 г.

"Инфлацията не е приятел на никого и за да се отървем от нея, трябва да намалим нивата на потребление", каза управителят Ейдриън Ор по време на пресконференция. "Това означава, че ще имаме период на отрицателен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП)", допълни Ор, който в началото на ноември бе презибран за ръководител на ведомството.

От протоколите от заседанието става ясно, че централните банкери са обсъдили и ход от цял процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още