IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на новозеландската икономика надмина очакванията

Темпът на разширяване ще се забави, прогнозира икономист

11:44 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на новозеландската икономика надмина очакванията през второто тримесечие, когато страната е избегнала рецесията, след като ръстът в броя новозаразени с коронавирус предизвика спад през първите три месеца на годината, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Нова Зеландия е нараснал с 1,7% на тримесечна база, след като в трите месеца до края на март намаля с 0,2%, съобщи статистическата служба на страната. За сравнение - очакванията на икономистите бяха за повишение в размер на 1%.

На годишна база БВП се е покачил с 0,4%, след като през първото тримесечие увеличението бе 0,4 на сто.

Очакванията са централната банка на Нова Зеландия да продължи с агресивното парично затягане в опит да контролира инфлацията, която вече достигна 32-годишен връх от 7,3%.

"Данните за БВП се очаква да останат волатилни, докато икономиката продължава процеса на връщане към нормите преди пандемията", обясни Марк Смит, старши икономист в ASB Bank в Оукланд. "Темпът на растеж ще се забави, но базисната инерция би трябвало да остане прилична", допълни икономистът.

Следващото заседание на централната банка на Нова Зеландия предстои на 5 октомври. През август регулаторът повиши лихвите за четвърти пореден път с ход от половин процентен пункт, като сигнализира, че ще има още такива ходове.

Повечето икономисти прогнозират още едно лихвено повишение от 50 базисни пункта през октомври, като някои смятат, че след това увеличенията ще са от по 25 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още