IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повторният спад в продажбите на дребно в Нова Зеландия предизвика опасения от рецесия

Централната банка на страната едва ли ще спре с лихвените повишения, смятат икономисти

14:55 | 25.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нова Зеландия записа второ поредно тримесечие, в което обемът на продажбите на дребно е намалял - движения, които предизвикаха опасения, че страната може да е изпаднала в техническа рецесия през първата половина на годината, пише Bloomberg.

Продажбите, изгладени спрямо инфлацията, са намалели с 2,3% в тримесечието до края на юни спрямо предходното, значително разминавайки се с прогнозите на икономистите за ръст от 1,7%. През първото тримесечие на 2022 г. показателят се понижи с 0,9 на сто. На годишна база продажбите на дребно са намалели с 3,7 на сто, след като до края на март те нараснаха с годишен темп от 2,3%.

Продажбите на дребно в Нова Зеландия намаляха за второ поредно тримесечие в трите месеца до края на юни 2022 г. Източник: Bloomberg L.P. Продажбите на дребно в Нова Зеландия намаляха за второ поредно тримесечие в трите месеца до края на юни 2022 г. Източник: Bloomberg L.P.

Резултатите засилват възможността от последователни спадове и на брутния вътрешен продукт (БВП), след като в трите месеца до края на март новозеландската икономика се сви с 0,2%.

"Значително по-слабият от очакваното обем продажби на дребно подчертава риска от това, че Нова Зеландия е била в техническа рецесия през първата половина на 2022 г.", каза Марк Смит, старши икономист в ASB Bank в Оукланд.

Прогнозите на ASB предвиждат, че икономиката на страната се е разраснала с 0,8% през второто тримесечие, като тези очаквания ще бъдат ревизирани в предстоящите седмици, когато бъдат публикувани още данни. Предстои официалната статистика предстои да бъде публикувана на 15 септември.

Според икономисти обаче дори по-рязък от очакваното спад на БВП няма да накара централната банка на Нова Зеландия да спре лихвените повишения.

Миналата седмица регулаторът увеличи основната лихва до размер от 3% и заяви, че ще продължи да затяга "с темп". Прогнозите на банката са показателят да достигне връх от 4,1% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още