IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия може скоро да сложи край на агресивния цикъл на парично затягане

Забавеният икономически растеж е необходим, смята управителят на централната банка на страната

10:40 | 26.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нова Зеландия може да се доближава до края на агресивния си цикъл на парично затягане, след като управителят на централната банка на страната Ейдриън Ор предупреди за сигнали, че потреблението е започнало да се охлажда, пише Bloomberg.

"Знаем, че трябва да забавим икономиката", каза Ор в интервю за Bloomberg Television от Джаксън Хол, където централните банкери се събират за своя годишна среща.

"Смятаме, че ще има поне още няколко лихвени увеличения, но се надяваме тогава да сме в позиция, при която да се водим от данните", посочи Ор.

Миналата седмица регулаторът завиши основната си лихва до 3% и прогнозира, че тя ще трябва да достигне поне 4%, за да се озапти инфлацията в страната, която е на над 30-годишен връх.

Цикълът на затягане от 2,75 процентни пункта в последните 10 месеца е най-бързият, откакто започва поставянето на цел за инфлацията преди над 30 години, като изпреварва Федералния резерв на САЩ и Канадската централна банка.

Повечето икономисти очакват цикълът на затягане да приключи в началото на 2023 г., когато основната лихва ще е на ниво от 4%, докато други са на мнение, че може да се одобри само още едно увеличение от половин процентен пункт преди забавяне в темпа.

"Годишната инфлация вероятно ще се забави значително при публикуването на следващите данни за нея, което ще даде възможност на централната банка на Нова Зеландия да обърне повече внимание на данните за активността и да приключи своя затягащ цикъл в следващите няколко заседания", прогнозира Бен Джарман, старши икономист в JPMorgan Chase & Co.

Що се отнася до вероятността от рецесия, Ор отрече да има такава.

"Основните ни виждания са, че не, няма да имаме техническа рецесия", каза управителят на ведомството. "Перспективите ни са за почти непроменено реално потребление, затова и понижаването в продажбите на дребно за нас не е изненада. Това е добър сигнал, че паричната политика захапва и че си вършим работата", обясни Ор.

Въпреки че банката не прогнозира рецесия през 2023 г., тя предвижда рязко забавяне в икономическия растеж. "Забавеният растеж е необходима позиция. Не е задължително да е отрицателен растеж", каза Ор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още