IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес нагласите в Нова Зеландия се подобряват, но все още са песимистични

Според проучването на ANZ инфлационният натиск в новозеландската икономика продължава да е силен, като 91,3% от бизнесите очакват разходите да нараснат

10:39 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Бизнес нагласите в Нова Зеландия се подобряват леко през юли, но остават мрачни на фона на силния инфлационен натиск, показа проучване на ANZ Bank, цитирано от Ройтерс.

Основният индекс показва, че общо 56,7% от респондентите очакват икономиката да се влоши през следващата година. За сравнение - в предходното проучване през юни резултатът се равняваше на 62,6 на сто.

В своя бележка от ANZ посочват, че бизнесите са наясно, че централната банка на страната цели да намали потребителското търсене в опит да забави инфлацията, затова и не е изненада, че се чувстват неспокойни.

Общо 8,7% от анкетираните имат очаквания бизнесът им да се свие в следващите 12 месеца, което е леко подобрение спрямо предходния резултат от 9,1 на сто.

Според банката инфлационният натиск в новозеландската икономика продължава да е силен, като 91,3% от бизнесите очакват разходите да нараснат.

Освен това факторите, влияещи на предлагането, продължават да създават проблеми, като значителната липса на работна ръка също вреди на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още