IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Нова Зеландия остава малко над историческото си дъно

Инфлацията при заплатите е достигнала 14-годишен връх, увеличавайки перспективите от по-агресивни действия на централната банка на страната

11:09 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Fiona Goodall/Bloomberg</em></p>

Снимка: Fiona Goodall/Bloomberg

Безработицата в Нова Зеландия се е задържала малко над исторически ниските си нива, докато инфлацията при заплатите е достигнала 14-годишен връх за тримесечието до края на юни - движения, които засилват перспективите, че може да се наложи централната банка да предприеме по-агресивни ходове, пише Ройтерс.

Нивото на безработица е достигнало 3,3% през второто тримесечие, съобщи статистическият институт на страната, което е малко над прогнозите на икономистите за ниво от 3,1%, но и леко над историческото дъно от 3,2%, отчетено предходния месец.

Ръстът на заплатите е бил силен през периода, като индексът, измерващ разходите за труд в частния сектор, е нараснал с 3,4% на годишна база, надминавайки очакванията за повишение от 3,3 на сто. Това е било най-голямото увеличение от 2008 г. насам.

Повечето икономисти очакват централната банка на Нова Зеландия да увеличи лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) по-късно този месец. В своя бележка от ANZ Bank прогнозират, че пазарът на труда вероятно ще остане двигател на устойчиво високата инфлация през следващата година.

"Рискът от спирала заплати - цени определено не намалява. Това би трябвало да мотивира централната банка да продължи да покачава лихвата до 4% до края на годината, каквито са и нашите прогнози", посочват от финансовата институция.

През юли регулаторът повиши основната лихва до ниво от 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още