IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия обмисля данък върху емисиите от животновъдството

Животновъдството отговаря за почти 15% от емисиите парникови газове, причинени от човешката дейност

17:32 | 13.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Нова Зеландия планира въвеждането на данък върху емисиите от селското стопанство, включително и от животновъството, пише CNBC. Този ход е част от плановете на страната да се превърне във въглеродно неутрална държава.

Системата, по която ще се облагат емисиите при отглеждане на кравите, например, ще влезе в сила през 2025 г. В момента в страната текат консултации относно размера на данъка, как да се въведе и подкрепа за фермерите. Правителственото предложение предвижда приходите от тези данъци реално да се връщат в селското стопанство под формата на нови технологии и субсидии.

Досега нито една държава не планира облагане на емисиите от селското стопанство. По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) всяка година емисиите от животновъдството в света възлизат на 7,1 гигатона еквивалент на въглеродния диоксид. Това е към 14,5% от всички емисии, причинени от човешката дейност. Около 65% от тях идват от говедовъдството.

Селското стопанство е водещ отрасъл в икономиката на Нова Зеландия и е и основният източник на парникови газове в страната. По данни на правителството на него се падат към половината от всички емисии.

Фермерите в страната обаче реагират остро на плановете на властите, макар че самите те са потърпевши от климатичните промени, отбелязва CNBC. Те настояват, че макар и източник на емисии, селското стопанство на Нова Зелания е с един от най-ниските въглеродни отпечатъци в света. Според представители на сектора налагането на данъци ще ги постави в неблагоприятно положение спрямо конкурентите, може да остави фермерите без препитание и да обезлюди малките населени места в Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още