IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за по-висок ценови таван за руския петрол влошиха нагласите сред инвеститорите*

Предизвикателствата пред търсенето нараснаха вследствие на влошаването на пандемичната обстановка в Китай

10:30 | 24.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол намалява в четвъртък, след като стана ясно, че Европейският съюз (ЕС) обмисля по-висок от очакваното ценови таван на руския нефт, а предизвикателствата пред търсенето нараснаха вследствие на влошаването на пандемичната обстановка в Китай, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,44%, или 0,48 долара, до 85,03 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 0,37%, или 0,29 долара, до 77,65 долара за барел.

Представителите на ЕС са обсъдили таван за руския износ на петрол по вода между 65-70 долара за барел – много по-високо от очакванията, след като Г-7 първи предложиха подобна мярка като санкция срещу инвазията на Русия в Украйна. Предстои в четвъртък представителите на ЕС отново да проведат срещи.

Двете най-големи икономики в света са изправени пред нарастващи предизвикателства. В САЩ икономистите предупредиха централните банкери, че вероятността за рецесия догодина е нараснала до почти 50% насред агресивния цикъл на парично затягане. Китай продължава да се бори с увеличаващия се брой новозаразени с коронавирус, като през уикенда страната отчете най-високото ниво на положителни случаи от почти шест месеца насам. В сряда положителните случаи достигнаха близо 30 хил., или най-високото ниво по време на пандемията.

Цената на „черното злато“ се понижи този месец, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, отрече да планира увеличение в добива през декември. Въпреки че се смяташе, че плановете за ценови таван може да подкрепят възходящите движения на пазара, ако доведат до по-малко предлагане, един по-висок таван може да има минимално въздействие върху инвеститорите.

Според Goldman Sachs Group Inc. по-високият ценови таван, който се обмисля в момента, може да намали риска от това Москва да отвърне на санкциите, въпреки че анализаторите изразиха съмнения доколко този механизъм може да влезе в сила.

В сряда стана ясно, че щатските резерви от бензин са нараснали с 3,06 млн. барела миналата седмица, което е най-голямото увеличение от юли насам, показаха правителствените данни. Търсенето се е свило най-силно от близо два месеца насам преди отбелязването на Деня на благодарността в САЩ.

*Към 10:00 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още