fallback

АЦБ трябва още да покачва лихвите дори при повече трудности за домакинствата, смята заместник-гуверньорът ѝ

Банката е подложена на натиск да реагира силно, след като инфлацията в Обединеното кралство достигна най-високото си ниво от 1981 г.

17:43 | 24.11.22 г. 1

Английската централна банка (АЦБ) трябва да продължи да покачва лихвите, за да върне инфлацията до целта от 2%, дори това да означава повече трудности за домакинствата. Това заяви заместник-управителят на ведомството Дейв Рамсдън, цитиран от Bloomberg.

Рамсдън каза, че подкрепя още парично затягане, като посочи като причини затегнатия пазар на труда и високата инфлация.

От миналия декември насам АЦБ повиши лихвите осем пъти до ниво от 3%, като Рамсдън подкрепи историческото увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) по-рано този месец. Пазарите са в очакване на още един ход от половин процентен пункт следващия месец.

На фона на инфлацията в Обединеното кралство, която достигна 11,7% през октомври, или повече от пет пъти над целевото равнище, АЦБ е подложена на натиск да реагира агресивно.

Комисията по парична политика към банката обаче е била раздвоена колко точно още затягане е небходимо - двама членове са подкрепили ръст на лихвите от под 75 б.п., като според тях кризата с издръжката на живот предполага по-постепенен подход. Реалният доход се очаква да намалее със 7% в следващите две години.

Рамсдън изрази опасения, че прогнозата на АЦБ, която предвижда забавяне на инфлацията под целта през 2024 г., може да преувеличава слабостта на икономиката в момент на устойчива затегнатост на пазара на труда и на увеличаващи се инфлационни очаквания.

Централният банкер сподели страховете си и от "появата и вкореняването на инфлационен манталитет", както и от по-бърз от очакваното ръст на заплатите.

Той обаче изрази и скептицизъм относно прогнозите на банката за дълбочината на рецесията, като каза, че се съмнява, че безработицата ще нарасне рязко от сегашните 3,6% до очакваните 5%.

"Има много други преценки в прогнозите, където рисковете са несигурни", коментира банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 24.11.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още