IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ трябва още да покачва лихвите дори при повече трудности за домакинствата, смята заместник-гуверньорът ѝ

Банката е подложена на натиск да реагира силно, след като инфлацията в Обединеното кралство достигна най-високото си ниво от 1981 г.

17:43 | 24.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) трябва да продължи да покачва лихвите, за да върне инфлацията до целта от 2%, дори това да означава повече трудности за домакинствата. Това заяви заместник-управителят на ведомството Дейв Рамсдън, цитиран от Bloomberg.

Рамсдън каза, че подкрепя още парично затягане, като посочи като причини затегнатия пазар на труда и високата инфлация.

От миналия декември насам АЦБ повиши лихвите осем пъти до ниво от 3%, като Рамсдън подкрепи историческото увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) по-рано този месец. Пазарите са в очакване на още един ход от половин процентен пункт следващия месец.

На фона на инфлацията в Обединеното кралство, която достигна 11,7% през октомври, или повече от пет пъти над целевото равнище, АЦБ е подложена на натиск да реагира агресивно.

Комисията по парична политика към банката обаче е била раздвоена колко точно още затягане е небходимо - двама членове са подкрепили ръст на лихвите от под 75 б.п., като според тях кризата с издръжката на живот предполага по-постепенен подход. Реалният доход се очаква да намалее със 7% в следващите две години.

Рамсдън изрази опасения, че прогнозата на АЦБ, която предвижда забавяне на инфлацията под целта през 2024 г., може да преувеличава слабостта на икономиката в момент на устойчива затегнатост на пазара на труда и на увеличаващи се инфлационни очаквания.

Централният банкер сподели страховете си и от "появата и вкореняването на инфлационен манталитет", както и от по-бърз от очакваното ръст на заплатите.

Той обаче изрази и скептицизъм относно прогнозите на банката за дълбочината на рецесията, като каза, че се съмнява, че безработицата ще нарасне рязко от сегашните 3,6% до очакваните 5%.

"Има много други преценки в прогнозите, където рисковете са несигурни", коментира банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Британското Министерство на финансите ползва създаващ щети метод за държавни финанси. Финансовата неправилност причинява сегашната британска инфлация.Английската централна банка е некомпетентна за прекратяване на сегашната британска инфлация.Два часа след прекратяване на грешката на британското Министерство на финансите спира развитието на сегашната британска инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още