IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Не можем да се отпускаме в битката с инфлацията

Паричната политика трябва да устои срещу риска от устойчиво почакване на цените, смята Джонатан Хаскел от АЦБ

18:14 | 13.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Признаците на забавяне на британската икономика, заедно със свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие, не означават, че Английската централна банка (АЦБ) може да се отпусне в битката си с инфлацията. Паричната политика трябва да запази твърдата си позиция срещу покачващите се цени. Това заяви членът на АЦБ Джонатан Хаскел, цитиран от Bloomberg.

В своя реч в неделя (13 ноември) в Израелската централна банка Хаскел посочи, че може паричната политика да е по-затегната за по-дълго време, удължавайки очакваната рецесията, освен ако не се предприемат силни мерки, за да се върне инфлацията на целта от 2%.

"Иска ми се да избегнем този сценарий. Следователно, точно сега, смятам, че е важно паричната политика твърдо да устои срещу риска от устойчив инфлационен натиск", каза Хаскел.

Той добави, че забавянето на икономиката не дава зелена светлина за отпускане от страна на АЦБ. "Означава ли това по-малко затягане? Според мен не. Великобритания има много затегнат пазар на труда, а ръстът в неактивността е проблем особено за Великобритания", добави централният банкер.

"Основното ми опасение е, че тези шокове от страна на предлагането носят риска от устойчив инфлационен натиск. Затова и гласувах за значително повишение на лихвите", добави банкерът.

Миналата седмица АЦБ одобри най-голямото си лихвено повишение от 33 години насам, присъединявайки се към регулаторите, правещи стъпки от по 75 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още