IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания достигна най-високото си ниво от 1981 г.

Покачването на цените е можело да бъде още по-силно, ако не бе въведен таванът за сметките за енергия, предупреди ONS

12:14 | 16.11.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация във Великобритания се ускори до нов връх през октомври, увеличавайки натиска върху доходите на домакинствата, пише Ройтерс.

Потребителските цени в Обединеното кралство са нараснали с 11,7% на годишна база през миналия месец, като това е бил най-високият ръст от октомври 1981 г. Движението маркира и значително ускоряване на темпа спрямо отчетените 10,1% през септември, съобщи Националната статистическа служба (ONS) само ден преди финансовият министър Джереми Хънт да представи бюджета, в който се очаква да има данъчни увеличения и намалени правителствени разходи.

Инфлацията във Великобритания се ускори до 41-годишен връх през октомври. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията във Великобритания се ускори до 41-годишен връх през октомври. Източник: Bloomberg L.P.

От ONS обаче подчертаха, че числото е можело да бъде значително по-високо, или около 13,8%, ако правителството не се бе намесило да ограничи размера на сметките за енергия на домакинствата до средно 2500 паунда (2960 щатски долара) на година.

Освен това, храните и безалкохолните напитки са поскъпнали с най-бързия темп от 1977 г.

За сравнение – очакванията за общия показател в анкета на медията бяха за ръст на инфлацията до 10,7 на сто.

Хънт коментира данните, като каза, че трябва да се вземат „тежки, но необходими“ решения, за да се справи страната с покачващите се цени. „Наше задължение е да помагаме на Английската централна банка (АЦБ) в мисията им да върнат инфлацията до целевото равнище, като действаме отговорно с публичните финанси“, допълни Хънт.

Миналия уикенд Джонатан Хаскел от АЦБ каза, че ведомството все още не може да се отпусне в битката си с инфлацията. Той предупреди, че може паричната политика да е по-затегната за по-дълго време, удължавайки очакваната рецесия, освен ако не се предприемат силни мерки, за да се върне инфлацията на целевото равнище от 2%.

"Иска ми се да избегнем този сценарий. Следователно, точно сега смятам, че е важно паричната политика твърдо да устои на риска от устойчив инфлационен натиск", каза Хаскел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
До два часа след като спре грешката на британското Министерство на финансите се прекратява развитието на сегашната инфлация в Обединеното кралство. Държавната грешка е водеща причина за сегашната инфлация. Заради финансовата неправилност правителството на Обединеното кралство има сегашните дългове. Английската централна банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация в Обединеното кралство. Възможен е подобрен метод за работа на Министерството на финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Няма се притесняваме за ингилизите, тях там индиецът ще ги оправи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още