IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към най-големия си седмичен ръст от почти два месеца*

Разхлабването на мерките в Китай и по-слабият долар подкрепят суровината

10:14 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към най-големия си седмичен ръст от почти два месеца, докато Китай облекчава контрола върху коронавируса, Вашингтон обмисля пауза в продажбите от стратегическите резерви, а по-слабият долар засилва привлекателността на суровините, съобщава Bloomberg.

Американският суров петрол WTI се задържа над 81 долара за барел след четири дена на ръстове. Възходът на цените се случва преди ключова среща на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, известни под общото име ОПЕК+, и последния тласък на Европейския съюз да се договори ценово ограничение за руския петрол.

Към 8:55 ч. българско време WTI е на ниво от 81,20 долара за барел, а петролът сорт Брент поскъпва с 21 цента, или 0,24%, до 87,09 долара за барел.

В същото време най-големият вносител на петрол – Китай, обяви, че ще позволи на някои заразени да се изолират у дома, което е поредно облекчаване на политиката за нулев Covid. Освен това гуверньорът на Китайската народна банка И Ган заяви, че централната банка сега е фокусирана върху икономическия растеж, засилвайки перспективите за потреблението на енергията.

Петролът се възстановява силно тази седмица, след като удари най-ниското ниво от 2021 г. в понеделник, като перспективите пред търсенето се подобряват заради стъпките в Китай. Освен това има ясни сигнали от представители на Федералния резерв, че темпът на увеличение на лихвените проценти ще бъде забавен, след като показател за потребителските цени в САЩ се оказа под оценките.

В подкрепа са и призивите на администрацията на американския президент Джо Байдън да се спрат продажбите от стратегическите петролни резерви и да се позволи презапълването на запасите за спешни случаи на страната. На валутните пазари показател на Bloomberg за долара продължава да спада – също подкрепяйки петрола.

ОПЕК+ ще проведе онлайн среща този уикенд, за да вземе решение по доставките, а очакванията са членовете да оставят стратегията си без промяна. Трейдърите следят и за допълнителни детайли около воденото от Г-7 ограничение на цената на руския петрол, а ЕС се доближава до подобна граница от 60 долара преди крайния срок в понеделник.

*Новината е актуална към 8:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още