IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровият петрол поскъпва след предупреждението на Москва за свиване на добива*

Трейдърите продължават да следят перспективите за краткосрочното търсене в Китай

10:30 | 23.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се покачва в петък, след като Русия предупреди, че може значително да свие добива в отговор на ценовия таван, наложен от Г-7 върху износа ѝ, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,85%, или 0,69 долара, до 81,67 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 1,10%, или 0,85 долара, до 78,34 долара за барел.

Тази седмица опасенията на пазара относно краткосрочното търсене в Китай отново нараснаха, а данните в САЩ подсилиха перспективите за още лихвени повишения от централните банки догодина.

Русия може да съкрати добива на петрол с 500 хил. - 700 хил. барела на ден, или с 5-7%, коментира вицепремиерът Александър Новак в интервю за Россия 24. Той определи това намаление в диапазона 5-7% като "незначително".

Цената на "черното злато“ се възстанови, след като по-рано този месец достигна едногодишно дъно, въпреки опасенията, че САЩ и Европа може да изпаднат в рецесия догодина. Войната в Украйна продължава, а трейдърите бяха в очакване на отговор от Москва на наложените санкции, включително ценовия таван от 60 долара с цел ограничаване на приходите от доставки на страната. Президентът Владимир Путин каза в четвъртък, че ще подпише указ за реакцията на страната срещу ограниченията в понеделник или вторник, който ще съдържа „превантивни мерки“.

Въпреки че бързото премахване на противоепидемичните мерки в Китай подобри перспективите за търсенето догодина, отново се наблюдава ръст в броя на новозаразените с коронавирус. С покачването на положителните случаи няколко измерителя на движението в градовете, включително използването на вътрешни полети, на метро и показатели за задръстванията, намаляха.

В САЩ данните тази седмица показаха, че търговските запаси на суров петрол са намалели, а инвентарът на национално равнище е на най-ниското си ниво за този период от годината от 2014 г. насам.

*Към 09:47 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Американците дали се усещат ,че ще останат без стратегически петролен резерв в следващата година ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още