IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на цените на петрола и глобална сензация: когато анализаторите предвиждат изненади

Едва ли някой анализатор или стратег е предвидил правилно сътресенията, които донесе 2022 г. на фондовия пазар. Какви изненади могат да се случат през 2023 г.?

08:14 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

2022 г. беше година, изпълнена с изненади за фондовите пазари - за съжаление, малко от тях бяха приятни. Едва ли някой от експертите е очаквал такова драстично събитие като ужасната агресивна война на Русия срещу Украйна. Поради това почти никой не очакваше германският бенчмарк индекс Dax да загуби 12% от стойността си през годината.

По дефиниция изненадите не могат да се предвидят. Това обаче не пречи на стратезите на големите международни инвестиционни компании да изготвят списък с най-големите изненади, които могат да разтърсят капиталовите пазари през следващите дванадесет месеца, пише германският Handelsblatt. 

Краят на годината традиционно е време за добри намерения, както и за инвестиране на собствени средства. Затова си струва да отделите поне няколко минути, за да помислите за сценариите, които експертите, макар и да не са непременно вероятни, смятат за достатъчно реалистични, за да си направят труда да ги разработят в детайли.

Ерик Робъртсън, главен стратег в най-голямата британска банка Standard Chartered, се опасява, че 2023 г. може да се окаже също толкова нервна, колкото и годината, която сега приключва. Робъртсън смята, че рязък спад на цените на петрола и ново разпродаване на технологични акции може да разклати пазарите. Нито един от двата сценария не би бил непременно изненадващ, но Робъртсън със сигурност е прав за едно нещо: настоящите курсове все още не включват нито един от тях.

Сред изненадите, които Бари Джил, ръководител на отдел „Инвестиции" в UBS Asset Management, има предвид, Китай играе важна роля. Джил смята, че е възможен икономически подем в Народната република, при условие че комунистическото правителство успее бързо да въведе ефективна програма за ваксинация на широки слоеве от населението.

Но Джил има още по-позитивен сценарий в ръкава си - такъв, който вероятно ще накара не само инвеститорите и експертите по капиталовите пазари да въздъхнат с облекчение: той вярва, че е възможно САЩ и Китай да разрешат спора си по въпросите на търговията и сигурността и да намерят работещи компромиси за глобално сътрудничество през следващите месеци. Прогнозата на Джил за тази малко вероятна, но не и невъзможна възможност: курсовете на световните фондови борси ще се повишат с 50%, а доходността по държавните облигации на основните икономически сили ще намалее в същото време наполовина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още