IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото си връща блясъка

Въпросът не е дали притежавате твърде много злато, а дали е достатъчно – същото, което управителят на Китайската народна банка може би се пита сега

16:47 | 16.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази година нещата също изглеждат добре – цената на златото е нараснала със 7% през последния месец в британски лири и в долари. Борсово търгуваният фонд VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF (който държи авторката) е нагоре с 10% от началото на годината. Какво се случва? За Stifel всичко опира до обръщането на Фед.

Откакто златото се търгува свободно, има десет периода, в които американските основни лихви са достигали връх. На теория връх на лихвите е добра новина за златото, което не предлага допълнителна доходност, така че изглежда по-малко привлекателно като инвестиция, когато лихвените проценти се покачват, и по-привлекателно, когато падат. Вижте периодите пет месеца преди всеки връх (горе-долу където се намираме сега, като се има предвид, че индексът на потребителските цени в САЩ отчете първи месечен спад от над две години) плюс шест месеца след това и ще забележите, че златото отчита поскъпване от 18% през това време и също така се представя по-добре от S&P 500 с 9,7% през пиковете. Това са добри новини.

Но има и още. Рецесия идва след до 18 месеца след всеки лихвен връх в 60% от времето (средно 10 месеца) и златото показва тенденция да се представя добре и по време на тези периоди (по-добре отколкото S&P500 с 26%) – особено когато рецесията съвпада с понижения на фондовите пазари. Независимо че според регулаторите миналото представяне не може да ни каже нищо за бъдещето, всичко това е добра причина да се замислим дали да държим злато в краткосрочен план.

Заслужава си да помислим и кой купува злато в момента. Миналата година много се говореше за това кой е мистериозният купувач на пазара на злато. Оказа се, че това не бяха мениджъри на активи от САЩ (тези, които трябва да гледат същите данни като Stifel), а централни банки.

По данни на Световния съвет по злато покупките на централните банки са увеличили резервите си в злато до най-високите им равнища от 1974 г., като ключови са огромните придобивки на Русия и Китай. Китайската народна банка е купила 62 тона злато само през ноември и декември. Защо? За да си създаде статут на резервна валута, да има с какво да се предпази от долара на фона на растящ риск от санкции, да диверсифицира – всичко предположения са вероятни, като се има предвид геополитическата среда.

Според TD Securities китайските покупки са създали едно неприятно разминаване на цените на пазара от около 150 долара за тройунция, което ще се коригира, когато Пекин спре да се запасява.

Но на ситуацията може да се погледне и по друг начин и да приемете китайските покупки като ясно напомняне, че златото е едно от малкото неща, които всички смятат, че са пари – от 11-годишните до ръководителите на всяка централна банка по света. Както Алекс Чартърс от Ruffer наскоро казва в подкаста на Уеб – няма много други неща, към които може да се обърнете като убежище на днешния пазар.

Преди година някои смятаха, че биткойнът може да е конкуренция – дори да бъде дигитално злато. Пазарът вече се отказа от тази идея. В днешно време, ако искате злато, ще трябва да си купите злато. И като се има предвид това, въпросът не е дали притежавате твърде много, а дали то е достатъчно – същото, което управителят на Китайската народна банка може би се пита сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още