IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото си връща блясъка

Въпросът не е дали притежавате твърде много злато, а дали е достатъчно – същото, което управителят на Китайската народна банка може би се пита сега

16:47 | 16.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато отива да се срещне с ученици, с които да говори за природата на парите, колумнистът на Bloomberg Мерин Съмърсет Уеб носи със себе си няколко неща, с които да си помогне: раковинки, хартия и малка шепа накъсани доларови банкноти. Въпросът ѝ за децата е – кое от тези неща е пари?

Нейната идея е да покаже, че всичко е въпрос на вярване. Ако всички се съгласят, че нещо е пари, то тогава то наистина става пари. Едно особено заинтересовано дете обаче я прекъсва по време на обясненията и пита: могат ли фиатните пари наистина да оцелеят? Не е каквото сте очаквали от 11-годишно дете.

Отговорът е зависи какво разбирате под „оцелеят“, пише тя в материал. Циркулацията им в продължение на още много десетилетия под същото име долар, паунд, евро и т.н.? Тогава да, разбира се. Но без да губят от покупателната си способност? Не се надявайте. Дори инфлация от 2% всяка година ще понижи стойността на парите ви наполовина за 36 години. А инфлация от 2% в дългосрочен план е нещо като далечна мечта в момента. Индексът на потребителските цени се забави до 6,5% в САЩ и ще спада още, но е много малко вероятно да се задържи на 2%, където са заложени и повечето цели на централните банки.

Живеем в свят на големи правителства – такива, където отговорът на всичко е повече държавни разходи (британският отговор на растящите сметки за електроенергия, например, е държавата да покрива по-голяма част от тези разходи) и които са поели големи инвестиционни отговорности (в зелена енергия например). Дефицитите и заемите ще се увеличават в резултат на това. В същото време усилията да бъдат изградени устойчиви вериги на снабдяване и да се приближи географски производството ще направят всичко по-скъпо, както и растящите разходи за труд по света. Дезинфлационните ефекти, идващи от влизането на китайската работна ръка на международния пазар, отдавна ги няма (вижте какво казва Лари Съмърс по този въпрос).

Така че инфлацията ще остане с нас по-продължително. Ако държите пари в брой, знайте, че те ще са само временно цар и господар.

Всичко това довежда разговора с децата до въпроса дали има такова нещо, което завинаги си остава пари. И тук идва физическото злато – единственото нещо, което се смята за истински пари от повечето хора и поддържа покупателната си сила вече близо 3000 години. Това обаче няма да е особено интересен разговор, ако няма инфлация. Ако паундът или доларът запазят покупателната си сила, то кой ще се нуждае от златото? Тежко е, трябва да го съхранявате, не носи лихва. Но когато налице е инфлация, нещата стават по-интересни.

Като се има предвид всичко това, може би очаквате златото да е хитът на миналата година. Не беше. Вместо това, въпреки че инфлацията стигна близо до 10% почти навсякъде по света, цената на златото (поне в долари) не направи нищо. Акциите на компаниите за добив на злато, добър начин да получите експозиция към златото, поевтиняха с над 8%, а търсенето на обвързани с благородния метал борсово търгувани фондове (ETF) намаля за втора поредна година. Доста дразнещо, нали?

И все пак цените се поускориха към края на годината. Цената на златото (в долари) е нагоре с 15% от началото на миналия ноември и компаниите за добив също започнаха да се справят по-добре: индексът GDX за компаниите в добива на злато се представи по-добре от широкия измерител S&P 500 с 14,9% през ноември и 4,6% през декември, посочват анализаторите на Stifel. Отливът на средства от златните ETF-и също се забави трети пореден месец през декември – като в САЩ налице дори е скромно положително търсене от около 530 млн. долара.

Последна актуализация: 16:47 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още