IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото все още придава блясък на добре диверсифицираното портфолио

Той обаче не трябва да ви отклонява от фундамента на вашето портфолио

15:42 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На пръв поглед златото не е загубило нищо от вековната си привлекателност, пише Стивън Уагстил, редактор за пари и лично състояние във Financial Times. Роденият в Русия милиардер Владислав Доронин тази година използва близо 40 кг от ценния метал, за да позлати външната част на Crown Building, емблематичен небостъргач в Ню Йорк, в който се помещават хотел и луксозни апартаменти. Това е екстравагантност, напомняща за Крез, легендарно богатия цар на древна Лидия, който редовно е дарявал кюлчета за златни статуи в храмове, когато се нуждаел от малко божествена помощ.

Златните бижута също са популярни както винаги: търсенето расте въпреки проблемите с Covid и в световната икономика. Доставчикът на данни Statista прогнозира по-нататъшни увеличения, които ще вдигнат оценката на световния пазар на злато от 230 млрд. долара през 2020 г. до 307 млрд. през 2026 г. От индийските булки до свръхбогатите клиенти на Cartier повечето от нас - ако можем да си го позволим, разбира се - все още искат злато.

Това, което изглежда не искаме обаче, е да инвестираме в него. Поне не по последователен начин. Цената на златото достигна исторически връх от 2074,88 долара за тройунция през август 2020 г. (1814,50 в началото на декември, когато е писана статията – бел. прев.), водена от опасения, че извънредните пандемични пакети на правителствата ще подкопаят финансовата стабилност и ще ускорят инфлацията.

Оттогава инфлацията наистина скочи и не показва никакви признаци на смекчаване. Настъпиха и множеството геополитически катаклизми, водени от войната в Украйна, напрежението между САЩ и Китай, безпокойството около Тайван и доста заплашителното поведение в Близкия изток. Всичко това можеше да предизвика бягство към кюлчетата, ако теорията на златните фенове, че икономическата и политическата несигурност е добра за жълтия метал, се беше оказала вярна. Но не стана така.

Причината е ясна: бързата серия от повишения на лихвените проценти от централните банки, водени от Федералния резерв на САЩ, плюс силата на щатския долар. Така че инвеститорите, търсещи сигурни убежища, щяха да загубят както доход, така и валутна печалба, ако бяха избрали златото през последните месеци вместо държавните облигации на САЩ. Както Рори Таунсенд, сътрудник в BMO Capital Markets, казва в бележка: „Може да се каже, че инвеститорите предпочитат зелените пари, когато става въпрос за безопасно убежище, докато в миналото можеше да погледнат към златото.“

Таунсенд обаче очаква инвестиционните ветрове да се променят леко през следващата година. Ако инфлационните очаквания в САЩ достигнат връх, лихвените проценти ще ги отразят, а с намаляващите ставки недоходоносен актив като златото, става малко по-примамлив. Но само малко. Таунсенд очаква цената на златото да остане „фундаментално стабилна“ до 2026 г., без рязък спад от настоящите нива.

JPMorgan е малко по-бичи настроена, като банката прогнозира поскъпване в края на 2023 г., когато лихвите на Фед достигнат връх, доходността на облигациите започне да спада и доларът загуби инерция. Но дори и тогава прогнозираното увеличение „към 1820 долара“ за унция е нищожно. Едва ли ситуацията за благородния метал е добра, ако той се нуждае от война, за да държи биковете активни, а мечките далеч.

Но поне златото преодоля едно предизвикателство тази година – или може би фантомно такова. Криптофеновете, които енергично поддържаха аргумента, че дигиталните валути са новият кризисен хедж, поне досега биват опровергани. Тъй като цената на биткойна е с около две трети под пика си от ноември 2021 г. в размер на 48 000 долара, е ясно, че цифровата валута е всичко друго, но не и диверсифициращ хедж спрямо акциите.

За сравнение, златото поскъпна с около 10% през периода на срив на биткойна и с 375% за 20 години. Това, изглежда, не е лошо. Но ако погледнете графиката, ще забележите волатилността. Щяха да ви трябват здрави нерви, за да се придържате към такъв залог – последните 10 години щяха да ви донесат големи колебания и нетна печалба, близка до нулата.

Разбира се, миналото не е пътеводител за бъдещето, както казват задължителните предупреждения при инвестиране. Златото вероятно има място в едно много добре диверсифицирано портфолио. Но освен ако не искате да позлатите кула или дори само статуя, не позволявайте на блясъка да ви отклони от фундамента на вашето портфолио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още