IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за търсенето в Китай покачва цената на петрола*

Инвеститорите са в очакване на доклада на Международната агенция по енергетика

10:11 | 18.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поскъпва в сряда, докато нагласите на инвеститорите са подкрепени от оптимизъм около търсенето в Китай, след като страната премахна строгите си противоепидемични мерки през декември, пише Bloomberg. Инвеститорите се подготвят и за нов доклад относно състоянието на пазара и възможните перспективи.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,84%, или 0,72 долара, до 86,64 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,04%, или 0,83 долара, до 81,01 долара за барел.

Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Хайтам ал-Гайс каза ден по-рано, че е "предпазлив оптимист" за световната икономика, след като картелът прогнозира балансиран петролен пазар през текущото тримесечие.

По-късно в сряда предстои Международната агенция по енергетика (МАЕ), която консултира големите икономики, да публикува своя месечен анализ за пазарите. Той може да отрази бързото отваряне на Китай, както и очаквания ефект от санкциите върху руския износ на суровината в отговор на войната в Украйна.

Цената на "черното злато" записа бурно начало на годината, като се понижи в първите сесии, но впоследствие отбеляза силно възстановяване. Освен премахването на ограничителните мерки в Китай, цената на суровината е подкрепена и от слабия долар и очакванията, че Федералният резерв на САЩ доближава края на своята агресивна кампания на парично затягане.

Икономическото възстановяване на Китай "подсилва нагласите, че можем да видим силно възстановяване на търсенето в страната тази година", обясни Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. “Пазарът вероятно ще следи за потенциални ревизии за търсенето в днешния доклад на МАЕ".

Goldman Sachs Group Inc. - откъдето често изразяват своите бичи възгледи - повиши прогнозите си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай за тази година след публикуването на по-силните от очакваното данни ден по-рано. Сега банката очаква БВП да се повиши с 5,5% през 2023 г. спрямо 5,2% от предходната прогноза.

Нарастващият оптимизъм на петролните пазари, както и на по-широките суровинни пазари, спомогна за увеличаването на ликвидността, след като миналата година тя спадна, подсилвайки ценовите колебания.

*Към 09:40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още