IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изпрати 2022 г. с едно от най-ниските си нива на растеж от близо половин век

Резкият ръст в броя новозаразени с коронавирус може да навреди на краткосрочния растеж на страната, смятат икономисти

10:37 | 17.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическият растеж на Китай през 2022 г. се забави до едно от най-ниските си равнища от близо половин век насам, след като четвъртото тримесечие на годината бе белязано от строги противоепидемични мерки и спад на имотния пазар, пише Ройтерс.

Данните увеличават натиска върху централните банкери да предложат по-големи стимули за икономиката през текущата година.

Тримесечният растеж и представянето на някои показатели през декември, като например на продажбите на дребно, надминаха пазарните очаквания, но анализаторите отбелязват, че цялостната икономическа инерция на Китай е останала слаба, като подчертаха предстоящите предизвикателства за страната след края на политиката на Пекин за нулев брой новозаразени с коронавирус.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е нараснал с 2,9% на годишна база в периода октомври-декември, забавяйки растежа си от отчетените 3,9% през предходното тримесечие. Темпът обаче все още надминава отчетените 0,4% през второто тримесечие и пазарните очаквания за 1,8% ръст.

Внезапното прекратяване на противоепидемичните мерки от Пекин подсили очакванията за икономическо възстановяване тази година, но също така доведе и до рязък ръст в броя положителни случаи, който според икономисти може да навреди на краткосрочния растеж. Спадовете на имотния пазар и слабото световно търсене също така означават, че възстановяването ще зависи силно от потребителите.

„2023 г. ще е трудна година за Китай – не само, че ще трябва да се справи със заплахата от нови вълни на заразата, но и с влошаващия се жилищен пазар и слабото световно тъесене, които ще са спирачка за износа", обясни Хари Мърфи Круз, икономист в Moody's Analytics, в своя беелжка.

За 2022 г. БВП записва повишение от 3%, с което сериозно се размина с официалната цел за ръст от „около 5,5%“ и се забави спрямо отчетените 8,4% през 2021 г. Като се изключи повишението от 2,2% през 2020 г., това е най-лошото представяне на икономиката на азиатската страна от 1976 г. - последната година от продължилата десетилетие Културна революция.

„Данните за активността през декември като цяло направиха положителна изненада, но остават слаби, особено в секторите от страна на търсенето, като търговията на дребно“, написа Луиз Лу, старши икономист в Oxford Economics, в своя бележка. Статистиката „подкрепя нашите дългоподдържани виждания, че подкрепата от повторното отваряне ще бъде донякъде анемична в началото, като потреблението ще бъде основен изоставащ в първите етапи", добавя Лу.

Анкета на Ройтерс предвижда ръстът да се възстанови до 4,9% през 2023 г., докато китайските власти се опитват да премахнат някои от спирачките на растежа – политиката за нулев брой новозаразени и значителния спад в имотния сектор. Повечето икономисти очакват ръстът да се ускори от второто тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още