IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, докато пазарът претегля перспективите пред търсенето и предлагането*

Инвеститорите очакват ОПЕК+ да остави производствените равнища без промяна

10:42 | 25.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се покачва в сряда, докато инвеститорите за пореден ден преценяват нивото, до което може да се възстанови търсенето в Китай, както и вероятността Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да остави добива без промяна, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,26%, или 0,22 долара, до 86,35 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,12%, или 0,10 долара, до 80,23 долара за барел.

Във вторник нагласите сред инвеститорите бяха помрачени от смесени финансови отчети от корпоративна Америка, както и от данните за по-слаба бизнес активност, които отново предизвикаха опасения за забавяне на икономическия растеж в САЩ. В същото време премахването на противоепидемичните мерки в Китай подсили очакванията, че търсенето ще нарасне в най-големия вносител в света.

Представители на ОПЕК заявиха, че очакват консултативният съвет от министри да препоръча запазване на сегашните производствени нива на заседането им следващата седмица.

В последните две седмици цената на "черното злато" нарасна поради очакванията, че рязката промяна в ограничителните мерки в най-големия вносител в света може да доведе до рекордно потребление на дневно ниво през 2023 г., докато промишлената активност и пътуванията отново се увеличават. Инвеститорите следят и за ефекта от санкциите върху руските петрол и износ, докато войната в Украйна продължава.

"Петролът се готви да изтрие част от загубите", които последваха след слабите данни за бизнес активността в САЩ във вторник, каза Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG Asia Pte в Сингапур. "Все още обаче има много неща, които да бъдат разрешени, като средата на приглушен риск не дава особено сигурност".

Понастоящем Китай се намира в средата на седмицата, в която се отбелязва Китайската нова година. По време на честванията много китайци се връщат по родните си градове, с което обемът пътувания нараства, но това може да увеличи риска от разпространение на коронавируса. Предстои следващата седмица финансовите пазари в азиатската страна отново да заработят.

Американският петролен институт съобщи, че запасите на страната са се увеличили с 3,38 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Правителствената статистика предстои да бъде публикувана по-късно в сряда.

*Към 09:39 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още