IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затварят на червено в очакване на срещата на Фед

Инвеститорите опитва да налучкат докога централната банка на САЩ ще може да продължава да повишава лихвите

19:48 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на европейските фондови пазари остава под натиска на очакванията от заседанието на Федералния резерв на САЩ. Институцията ще дискутира размера на основния лихвен процент в страната, като очакванията са да повиши основния лихвен процент в страната с 25 пр. пункта, пише CNBC.

Инвеститорите опитват да налучкат колко дълго Фед ще продължава да повишава лихвата в опит да намали инфлацията.

Паневропейският Stoxx 600 отчете спад от 0,17% до 454,4 пункта, след като повечето сектори в индекса завършиха на червена територия. Технологичните компании поведоха губещите днес (30 януари). На обратния полюс са представителите на хранителната индустрия.

Сред печелившите се нареди и Philips, чиито акции поскъпнаха с почти 7% до 16,64 евро за брой, след като компанията съобщи за по-добри от очакваното финансови резултати, въпреки нарушенията във веригите на доставките. Инвеститорите се съсредоточиха само на растящите продажби за четвъртото тримесечие (до 5,4 млрд. евро), но не и на плановете за съкращение на 6000 души персонал.

В Германия DAX затвори с понижение от 0,16% до 15 126,08 пункта, докато френският САС 40 загуби 0,21% до 7082,01 пункта. Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, записва повишение от 0,25% до 7784,87 пункта.

Цената на петрола се понижи с 1% на фона на очакванията за повишаването на лихвите в САЩ и успокоението, че износът на руски петрол остава висок, въпреки санкциите срещу страната. И двата основни петролни сорта затвориха предишната седмица със загуби за първи път в последните три седмици, а атаките с дронове в Иран не успяха да притеснят инвеститорите. Европейският сорт Brent достига цена от 85,82 долара за барел, което е спад от 0,98%. Към края на европейската търговия американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 79 долара за барел, или спад от 0,85 на сто.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0863 долара. Стойността на британския паунд достигна 1,2367 долара за брой.

Преди началото на заседанието на Федералния резерв цената на златото намалява с 0,4% до точно 1938 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още