IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се оттегля от Международната банка за икономическо сътрудничество

София е уведомила банката на 16 февруари, а фактическото прекратяване на членството ще е през август

17:34 | 17.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България официално е уведомила Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), че се оттегля от членство в институцията.

Уведомлението е подадено на 16 февруари, а фактическото оттегляне ще се случи 6 месеца след това, т.е. от 16 август, посочва се в съобщение на банката, публикувано чрез БФБ-София.

От септември 2021 г. на Българската фондова борса (БФБ) се търгуват облигации на банката, емитирани през юни 2021 г. Емисията е в размер на 68 млн. лева, разпределени в 6800 облигации с номинал по 10 хил. лева всяка.

На 1 юни трябва да бъде направено лихвено плащане по облигациите.

През януари Чехия, Полша, Словакия и Румъния обявиха, че се оттеглят от банката.

С оттеглянето на България страните членки в банката ще са само Русия, Монголия и Виетнам.

Международната банка за икономическо сътрудничество е учредена през 1963 г. с основна цел да подпомага най-вече държавите от някогашния Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ) при осъществяването на търговски операции и икономически връзки. Седалището ѝ се намира в Москва.

Бойко Коцев, бивш посланик на България в Русия, е член на управителния съвет на банката. България е представлявана в съвета на банката от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова.

България е със статут на страна учредителка, като размерът на записания дялов капитал на страната ни, в съответствие с устава на банката, е 7,56% от капитала на банката, или 15,1 млн. евро, посочва се в информация, публикувана на сайта на Министерството на финансите на България. 

Свързани компании:

МЕЖДУНАРОДНА БАНКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО(IBEC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още