IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street записа ръст, след като инвеститорите се отърсиха от новите притеснения за банките

И трите основни индекса отвъд Океана отбелязаха ръст за седмицата

23:11 | 24.03.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в петък, като компенсираха по-ранните си спадове, след като акциите на Deutsch Bank възстановиха част от загубите си предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 132,28 пункта и завърши седмицата на ниво от 32 237,53 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,56% до равнище от 3970,99 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 0,3% до ниво от 11 823,96 пункта.

И трите индекса записват печеливша седмица – Dow добави 0,4%, а S&P 500 и Nasdaq са нагоре съответно с 1,4% и 1,6%.

Един факт, който помогна на пазара да се възстанови, бяха книжата на регионалните банки. Секторът записа силен ръст в петък, а SPDR S&P Regional Banking ETF прибави 3,01%. На фона на волатилността KRE завърши седмицата с ръст от 0,18%.

Разпродажби на листнатите в САЩ акции на Deutsche Bank в началото на сесията в петък подложи на натиск към понижение пазарните нагласи и основните индекси преди банката да възстанови част от по-ранните си загуби. Deutsche Bank завърши търговията със спад от 3,11% след понижението със 7 на сто в началото на сесията.

Разпродажбата на акции беше породена от неочакваното повишаване на разходите за застраховане на дълга на германския кредитор срещу риска от спиране на плащанията. Това предизвика нови опасения за стабилността на европейската банкова индустрия. По-рано този месец швейцарските регулатори принудени UBS да погълне конкурента си Credit Suisse. Книжата на Deutsche Bank се търгуваха над най-лошите им нива по време на сесията, благодарение на това основните щатски индекси също ограничиха загубите си.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард се опита да успокои притесненията, като заяви, че банките в еврозоната са устойчиви, със силни капиталови и ликвидни позиции. Лагард допълни, че ЕЦБ може да предостави ликвидни средства, ако се наложи.

Инвеститорите остават съсредоточени върху новите ходове на Фед за паричната политика, обявени тази седмица. Централната банка повиши лихвите с четвърт пункт. Но тя също така намекна, че кампанията ѝ за затягане на паричната политика може скоро да приключи. В същото време председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че условията за кредитиране са се затегнали, а това може да подложи икономиката на натиск.

В четвъртък финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че регулаторите са готови да предприемат още мерки, ако бъде необходимо, за да се стабилизират американските банки.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намаля до съответно 3,376% и 3,646%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се покачи с 0,57% до 103,12 пункта. Еврото поевтиня с 0,66% до 1,076 долара, а паундът отписа 0,45% до 1,223 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязаха спад от 0,07% до 130,71 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола продължи да се понижава. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изтриха 1,3% от стойността си до 74,96 долара за барел, докато тези върху американския сорт WTI поевтиняха с 1,1% до 69,2 долара за барел.

Златото отписа 0,6% от стойността си до 1983,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още