IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурните икономически перспективи помрачиха търговията на борсите в Европа

Анализатори и инвеститори продължават да следят ситуацията с банковата криза

19:40 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни европейски борсови индекси приключиха сесията със спадове на фона на продължаващата несигурност относно глобалните икономически перспективи, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,16 на сто до 456,59 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,53% до 15 52017 пункта.

Британският показател FTSE напредна с 0,37% до 7662,94 пункта.

Френският измерител CAC отчете понижение от 0,39 на сто до 7316,3 пункта.

Анализатори и инвеститори продължават да следят ситуацията с банковата криза, която започна с фалита на Silicon Valley Bank (SVB). По-рано през деня председателят на UBS Group AG Колм Келехер заяви, че интеграцията на Credit Suisse Group AG ще отнеме три до четири години, като се изключи ликвидацията на инвестиционната банка. Дори и с наличието на правителствена подкрепа има „огромен риск при интегрирането на тези бизнеси", каза Келехер в рамките на изказването си по време на годишното общо събрание на банката в сряда. 

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 април. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 април.

Трейдърите обърнаха внимание и на новите икономически данни от САЩ, които показаха, че търговският дефицит на страната се е разширил за трети пореден месец през февруари. Дефицитът при търговията със стоки и услуги е нараснал с 2,7% до 70,5% млрд. долара – най-големият от четири месеца, показаха данни на министерство на търговията от сряда. Стойността на вноса се е понижила с 1,5%, а на износа – с 2,7%, като и двата спада показват по-слаба търговия.

Междувременно Световната търговска организация (СТО) повиши прогнозата си за растежа на световната търговия през 2023 г., макар все още да очаква забавяне на темпа ѝ, като предупреди за рисковете, произтичащи от войната в Украйна, геополитическото напрежение, продоволствената несигурност, инфлацията и затягането на паричната политика. Организацията предвижда, че обемът на търговията със стоки ще се увеличи с "незадоволителните" 1,7 на сто през 2023 г. През октомври прогнозата бе за растеж от 1 на сто. Очакваното ниво обаче остава под средното равнище от 2,6 на сто, регистрирано за 12-те години, откакто търговските обеми се сринаха след световната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още