IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят и изпълнителен директор на "Ейч Ар Кепитъл" затяга контрола над компанията

Акционерите ще гласуват на предстоящото общо събрание издаване на "златна" акция с повече права, която да се придобие от Христо Христов

08:08 | 19.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Основателят и главен изпълнителен директор на „Ейч Ар Кепитъл“ Христо Христов затяга контрола върху компанията си.

Акционерите на дружеството ще гласуват на предстоящо общо събрание разпределянето на капитала му в два класа акции и издаване на една  „златна“ акция (привилегирована акция клас А), която да бъде придобита от Христов.

Общото събрание ще се състои на 19 май в София, се вижда от документи, публикувани на сайта x3news.com.

От тях става ясно също така, че дружеството ще се въздържи през тази година от изплащането на дивидент. Част от печалбата за миналата година ще се използва за резерви, а останалата част ще остане като неразпределена печалба.

Увеличение на капитала със „златната“ акция

Общото събрание ще гласува увеличаване на капитала на „Ейч Ар Кепитъл“ от 9 113 199 лева на 9 113 200 лева чрез издаване на 1 привилегирована, безналична поименна акция с право на глас и дивидент от клас А, с номинал от 1 лев и емисионна стойност в размер на 10 лева, се посочва в поканата и документите за общото събрание.

Увеличението ще бъде извършено по чл. 195 от Търговския закон – под условие, че новоиздадената акция се придобие от Христо Христов срещу парична вноска от 10 лева. 

Свързани компании:

Ейч Ар Кепитъл АД основна емисия(HRC)

Записването на новата акция ще стане чрез заплащане на пълната ѝ стойност в срок до 23 май, се посочва още в документите.

В тази връзка акционерите трябва да гласуват и съответни промени в устава на „Ейч Ар Кепитъл“.

Обикновените акции на компанията ще продължат да се търгуват на пазар BEAM на БФБ-София.

Права на привилегированата акция

С придобиването на новата акция Христов ще може да определя поименно до половината от членовете на съвета на директорите на „Ейч Ар Кепитъл“, предвижда проектът за промени в устава на дружеството.

Акцията ще му даде право и да има решаващ глас при решения за промени в устава или приемането на нов устав на дружеството, за намаляване на капитала, за обратно изкупуване на акции, за преобразуване и/или ликвидация, и/или прекратяване на дружеството, за определяне на броя, избиране и освобождаване на членовете на съвета на директорите, за определяне на техните възнаграждения, определяне на гаранцията за управление от членовете на съвета на директорите, за разпределяне на печалбата на компанията, за делистване от пазар BEAM на БФБ-София. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

От дружествата, листнати на БФБ, които инвестират в стартиращи компании, подобна „златна“ акция има „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ АД, което се контролира от основателя на събитията „Уебит“ Пламен Русев. Контролът на Русев върху компанията обаче беше заложен от самото ѝ начало - преди листването на пазар BEAM на БФБ-София.

Разпределяне на печалбата за 2022 г.

Акционерите ще обсъдят и гласуват и обичайните решения, които се приемат на годишно общо събрание – докладите на ръководството, одитът, отчета за 2022 г.

Дивидент не се предвижда да бъде разпределян. Част от годишната печалба за 2022 г. се предвижда да се използва за попълване на фонд „Резервен“, а останалото ще остане като неразпределена печалба.

Дружеството приключва 2022 г. със спад на печалбата до 3,96 млн. лева от 4,893 млн. лева за 2021 г., или с малко над 19% на годишна база.

Приходите на компанията възлизат на 5,594 млн. лева за миналата година в сравнение с 5,293 млн. лева година по-рано, или се увеличават с 5,7% за една година. Значителна част от тях (5,594 млн. лева) се формират от оценка на инвестиции.

Разходите на дружеството нарастват до 1,439 млн. лева през 2022 г. от 156 хил. лева за 2021 г. заради разходите от оценка на инвестиции, които достигат 1,371 млн. лева в сравнение с 27 хил. лева година по-рано. Това поражда и намалението на печалбата.

Печалбата на акция се изчислява на 0,43 лева при 1,61 лева година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още