IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията със слаби изменения в очакване на сигнал от Фед*

След краткото стабилизиране тази сутрин, цената на петрола отново се срина

17:57 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговията на фондовите пазари отвъд Океана започва със слаби разнопосочни изменения в очакване на заседанието на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC. Институцията трябва да реши дали да повиши основния лихвен процент в страната и с колко. Очакванията на анализаторите са за увеличаване, но с 25 пр. пункта. По-голяма стъпка би било рисково за икономиката, смятат те.

В същото време данните на ADP показват, че частните компании в САЩ са наели неочаквано голям брой нови служители през април - 296 хил. Това означава, че пазарът на труда все още може да поеме по-резки стъпки на Фед по отношение на лихвите. Най-голям е броят на наетите лица в сектора на забавленията и предлагането на туристически услуги - 154 хил.

Така водещият измерител Dow Jones се понижава с минималните 26 пункта, или 0,08% до 33 642,03 пункта. Широкият S&P 500 достига до ниво от 4122,98 пункта, което е незначително повишение в рамките на 0,08%. На този фон Nasdaq, в чийто състав преобладават технологични компании, обаче напредва уверено - с 0,4% до 12 122,29 пункта.

На петролните пазари отново цари паника - след краткото стабилизиране по-рано днес (3 май) цената на суровината намалява с 4%. Търговците са в очакване на решението на Фед  и опасенията им са свързани със състоянието на американската икономика и най-вече на банковия сектор. Така лекият суров петрол (WTI) се търгува за 68,64 долара за барел. Европейският "Брент" достига до цена от 72,32 долара за барел.

Във вторник водещите сортове петрол на пазара загубиха към 5% от цената си, което беше едно от най-резките повишения на цената от януари насам.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,1049 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2522 долара за брой.

Цената на златото се повишава с 0,18% до 2027,10 долара за тройунция.

* информацията е актуална към 17:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още