IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато е спаднало през първото тримесечие

Общото търсене е възлязло на 1081 тона, което е по-малко с 13% от първото тримесечие на 2022 г., посочват от Световния съвет по златото

14:13 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Търсенето на злато в световен мащаб е намаляло през първите три месеца на годината, като големите покупки на централните банки и китайските потребители са били компенсирани от намален инвеститорски интерес. Това показва актуалният тримесечен доклад на Световният съвет по златото (WGC), цитиран от Ройтерс.

Общото търсене е възлязло на 1081 тона, което е по-малко с 13% от първото тримесечие на 2022 г., посочват от WGC.

Търсенето на злато през първото тримесечие на годината. Графика: Световен съвет по златото (WGC) Търсенето на злато през първото тримесечие на годината. Графика: Световен съвет по златото (WGC)

Почти половината от търсенето е дошло от производители на бижута, а инвеститорите и държавите отговарят за почти цялата останала част. Златото се приема за актив убежище и търсенето му се увеличава във времена на икономическа нестабилност.

Май месец изглежда носи повече добри новини за цената на златото, която е напът да отбележи най-доброто си седмично представяне от средата на март на фона на подновените тревоги за банковия сектор в САЩ, които разпалват залозите, че Федералният резерв може да трябва да намали лихвите по-рано от очакваното, посочва Bloomberg.

За седмицата цената на златото отчита ръст от около 3%. Поскъпването е приблизително от началото на март заради намаляващата доходност по американските държавни ценни книжа, банковите тревоги и рискът от ново достигане на тавана на дълга на САЩ. Цената на златото стигна едногодишен връх в четвъртък и е близо до рекорда си от 2020 г., става ясно от данните на Bloomberg.

В петък спот цената на благородния метал намалява с 0,5% до близо 2040 долара.

Сред положителните сигнали през първото тримесечие е това, че централните банки са купили 228 тона злато – повече от всеки период януари-март в статистиката, водена от 2000 г., посочват от WGC.

Китайското търсене за бижута възлиза на 198 тона – най-много от което и да е било тримесечие от първото на 2015 г., тъй като краят на ограниченията заради COVID-19 е отприщил потребителските разходи.

Американските купувачи, притеснени за банковия сектор и икономическите сътресения, са купили 32 тона златни кюлчета и монети, което също е най-много за което и да е тримесечие от 2010 г.

От друга страна, покупките на златни кюлчета и монети в Европа намаляват, търсенето на индийските бижутери спада до 3-годишно дъно, а борсово търгуваните фондове, съхраняващи злато за инвеститори, са го продавали, посочват от WGC.

Инвестиционното търсене вече се ускоряваше през март на фона на страховете заради банковата криза, разпрострели се на пазара, и очакванията за скорошен край на цикъла на Федералния резерв на лихвени повишения.

Според WGC инвестиционното търсене най-вероятно ще нарасне тази година, като покупките на централните банки също се очаква да останат силни, въпреки че ще са под миналогодишния връх.

Но търсенето от инвеститорите се очаква да направи златото по-скъпо, което пък на свой ред може да свие търсенето в страни като Индия, където потребителите често биват отблъснати от високите цени, коментира анализаторът на WGC Кришан Гопаул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още