IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият регулатор в САЩ даде рекордна награда на информатор

Сумата, която анонимният източник на информация е получил, е 279 млн. долара

11:03 | 06.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) в САЩ обяви, че е дала 279 млн. долара възнаграждение на информатор, който е помогнал на регулатора и други агенции в страната да предприемат принудителни действия. Това е най-голямата такава награда до момента, пише Wall Street Journal.

Регулаторът обяви наградата в петък, но не разкри за какъв случай става дума, нито идентифицира информатора, в съответствие с политиката си да не представя такива данни пред обществеността.

Сумата надхвърли предишния рекорд от 114 млн. долара, платени от SEC на информатор през октомври 2020 г.

Съгласно правилата на комисията, информатор може да получи награда между 10 и 30 на сто от глобите, събрани от действията на SEC и други правоприлагащи агенции в резултат на сигнала, подаден от него.

Лицето, наградено в петък, доброволно е предоставило оригинална информация на SEC, която е довела до успешни действия от страна на регулатора.

Въпреки че SEC твърди, че вече е била започнала разследване на неназованата компания и нейните служители са били наясно с потенциално неправомерното поведение там, агенцията твърди, че сигналът от информатора ѝ е помогнал да разшири разследването.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси каза, че също така е установила, че свързаните действия на други агенции се основават отчасти на същата информация, която източникът е и на друга необявена публично служба. Сътрудничеството с други институции и действията, предприети от тях, са увеличили размера на наградата.

„Тази награда ще има огромен смразяващ ефект върху измамите на Wall Street”, твърди Стивън М Кон, адвокат на информатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 06.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още