IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отново тръгна нагоре

Търговията обаче е под натиска на опасенията за глобална рецесия и какво се случва с тавана на дълга в САЩ

09:41 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се повишава с около 1% на фона на добрите данни за ръст на търсенето в САЩ - най-големия потребител на петрол в света, пише Ройтерс. В сряда (10 май) неочакван спад на резервите от петрол в САЩ доведе до поевтиняване на петрола с близо 1,5%.

Американският лек суров петрол WTI се търгува за 73,23 долара за барел в азиатската сесия. Европейският сорт Брент достига до цена от 77,12 долара за барел. В допълнение и данните на Американската енергийна администрация показват спад на резервите от горива миналата седмица - с 3,2 млн. барела, тоест повече от очакваните от пазара 1,2 млн. барела. 

Инвеститорите обаче са много внимателни на фона на действията на централните банки, които продължават да повишават основните лихвени проценти в опит да обуздаят инфлацията. Тези политики обаче предизвикват страхове за глобална рецесия. В момента те притискат ръста на пазарите.

Последните статистически данни показват ускорение на инфлацията в САЩ и през април и вероятно Федералният резерв ще повиши още лихвата в страната на следващото си заседание.

Притеснения носят и преговорите за дълга в САЩ и възможността страната да изпадне в дефолт за първи път в историята си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още