IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ остава стабилна през април

Базисният индекс на потребителските цени леко се забавя на годишна база

16:31 | 10.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в САЩ са се увеличили през април на фона на по-високите разходи за горива и наеми. Базисната инфлация е останала силна, тъй като цените на използваните автомобили са се възстановили, което потенциално гарантира, че Федералният резерв ще запази основните лихви за известно време, съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% през април на месечна база след ръст от 0,1% през март, съобщи Министерството на труда в сряда (10 май). През 12-те месеца до края на април индексът се е вдигнал с 4,9% след ръст от 5,0% през март.

Годишният индекс достигна връх от 9,1% през юни, което бе най-голямото увеличение от ноември 1981 г., и оттогава насам спада, след като първоначалният ръст на енергийните цени след началото на руската инвазия в Москва вече няма такова влияние.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха инфлацията да се покачи с 0,4% на месечна база и с 5,0% на годишна през април.

Цените на горивата се повишиха миналия месец, след като Саудитска Арабия и останалите производители от ОПЕК+ обявиха допълнителни съкращения на добива.

Цените на петрола обаче оттогава насам намаляват, което сваля разходите за горива. В същото време рисковете за рецесия растат заради агресивното вдигане на лихвите от Фед, затягащите се условия за кредитиране и спора около увеличаването на тавана на дълга на САЩ.

Данните за инфлацията следват доклада за заетостта от петък, който показа ускорение на ръста на заетостта и заплащането през април, както и връщане на нивото на безработица до 53-годишно дъно от 3,4%.

По-високата инфлация и устойчивостта на трудовия пазар правят малко вероятно намаляването на лихвите от Фед тази година, каквито са в момента очакванията на финансовите пазари.

Централната банка повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до диапазона от 5,00-5,25% миналата седмица и сигнализира, че може да сложи пауза най-бързото си затягане на паричната политика от 80-те години, макар че запази ястребовия си тон. Фед е вдигнала основната лихва с 500 базисни пункта от март 2022 г. насам.

Без волатилните елементи храни и енергия индексът се е повишил с 0,4% през април на месечна база, оставяйки без промяна спрямо март. Т.нар. базисен индекс е бил подкрепен от употребяваните автомобили и камиони, чиито цени са се повишили за пръв път от миналия юни.

Макар че наемите са продължили възходящия си натиск върху базисния индекс, инфлацията при наемите върви към забавяне.

На годишна база базисната инфлация се е ускорила до 5,5% през април след 5,6% през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още