IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското рали продължава с очаквания за нов рекорд на DAX

Минути преди 13 ч. българско време измерителят напредва с 0,5% до 16 248,30 пункта във Франкфурт

13:56 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският борсов индекс DAX се готви да запише рекордно представяне при приключване на сесията в петък, след като подобни постижения отбелязаха и френският CAC 40, и британският FTSE 100 по-рано тази година. Това става на фона на облекчаването на тревогите около преговорите за тавана на американския дълг, които предизвикаха пазарни ралита и от двете страни на Атлантика.

Минути преди 13 ч. българско време измерителят напредва с 0,5% до 16 248,30 пункта във Франкфурт, готвейки се да задмине предишният рекорд от 5 януари 2022 г. – преди началото на инвазията на Русия в Украйна.

DAX се готви да стигне нов рекорд седем месеца след като достигна последното дъно. Графика: Bloomberg DAX се готви да стигне нов рекорд седем месеца след като достигна последното дъно. Графика: Bloomberg

Сред най-добре представящите се компании до този момент от началото на годината са производителят на газови турбини и мрежови технологии Siemens Energy, компанията за отбранителна техника и авточасти Rheinmetall, марката Adidas, както и най-голямата софтуерна компания в Европа SAP.

За деня до този момент най-добро представяне отчитат акциите на презастрахователя Munich RE с поскъпване от 2,2%, както и тези на производителя на камиони Daimler Truck с 2%.

Комбинация от по-добри от очакваното корпоративни резултати, поевтиняване на цените на енергоносителите, както и отварянето на китайската икономика след пандемията от коронавирус помогнаха за ралито. DAX, където се приютяват водещи автомобилопроизводители и индустриални гиганти, също така се възползва и от нарасналия оптимизъм, че евентуално икономическо свиване би било по-умерено от прогнозираното.

„DAX е движен от износно ориентирани потребителски и индустриални акции и с отслабването на инфлацията потребителите имат повече разполагаеми средства за харчене“, посочва Йоахим Клемент, мениджър в Liberum Capital. „Благодарение на възвръщането на китайското търсене германските индустриални и автомобилни акции също така бяха преоценени съществено“, допълва той.

Европейските акции се представят по-добре от останалите тази година, водени от богатия откъм книжа на компании в луксозния сектор CAC 40 на фона на съживяването на китайското потребителско търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още