IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Биодит“ отчита загуба за първото тримесечие, но силен ръст на бъдещите вземания

Компанията стъпва и на гръцкия пазар, ще оборудва два хотела в района на Халкидики

11:14 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Биодит АД
Снимка: Биодит АД

„Биодит“ отчита над 200 хил. лева загуба за първото тримесечие, вижда се от отчета на дружеството за периода, публикуван чрез БФБ-София.

Компанията посочва, че приходите „не нарастват с голям темп спрямо същия период на миналата година“, но са сключени два пъти повече нови сделки за продажби, които към момента са на ниво авансови плащания. Те ще бъдат признати за приход в края на 2023 г. и ще бъдат отразени в годишния финансов отчет на дружеството.

Значителното увеличение на разходите компанията обяснява с повечето разходи за подизпълнители заради плана за изнасяне на продажбите и инсталациите, към външни партньори.

Сериозен ръст има и на разходите за участие в търговски изложения, така че да се популяризира компанията и да се привличат международни дистрибутори, както и на разходите за заплати и осигуровки.

Приходи и разходи за тримесечието

„Биодит“ отчита 137 хил. лева приходи от продажби на продукция към края на март при 238 хил. лева към края на март 2022 г., или с малко над 42% по-малко на годишна база. Приходите от услуги се увеличават почти 6 пъти на годишна база до 45 хил. лева от 8 хил. лева година по-рано. Другите приходи са в размер на 5 хил. лева спрямо 8 хил. лева година по-рано.

Така общите приходи на компанията за отчетния период възлизат на 187 хил. лева при 254 хил. лева по същото време на 2022 г., или са с малко над 26% по-малко на годишна база. Общо 99% от приходите са реализирани в България.

При разходите себестойността на продадените стоки намалява наполовина до 46 хил. лева от 97 хил. лева. Малък спад има и при разходите за материали – до 41 хил. лева от 44 хил. лева година по-рано.

Разходите за външни услуги на дружеството нарастват повече от три пъти през първото тримесечие до 78 хил. лева от 25 хил. лева година по-рано. Разходите за възнаграждения се увеличават над 4 пъти за отчетния период до 125 хил. лева от 29 хил. лева, а за осигуровки – почти 5 пъти до 53 хил. лева от 11 хил. лева.

Общите разходи на компанията достигат 391 хил. лева към края на март при 248 хил. лева година по-рано, което е с над 57% повече за една година.

Преструктуриране и развитие

През миналата година започна преструктуриране на дейността на „Биодит“, като се изгради търговска структура от дистрибутори и партньори, както и инсталатори и интегратори.

Дружеството назначи и нови служители с дългогодишен опит в областта на бизнес развитието, хотелиерството, производство и логистика.

Компанията е участвала във всички изложения и събития, свързани с хотелската индустрия, проведени през миналата година в България, за да популяризира бранда си, дейността си и продуктите си.

През 2023 г. плановете на компанията са да подпише договори за оборудване на над 2 хил. хотелски стаи. Бъдещите вземания на компанията към 31 март 2023 г. възлизат на 1,500 млн. лева, с което се бележи ръст със 153% на годишна база. За сравнение, бъдещите вземания на „Биодит“ към 31 март 2022 г. са в размер на 593 хил. лева.

Компанията откри и свой офис във Валенсия през миналата година и подписа и първи договор за дистрибуция в Гърция. Предстои оборудването на 2 бутикови хотела в района на Халкидики.

В последната година акциите на компанията поевтиняват с 10,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още