fallback

Финалният етап на преговорите за дълга в САЩ насърчи европейските борси 

Според медиен репортаж преговарящите от страна на демократите и републиканците са започнали да изготвят законопроект

19:22 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските фондови пазари затвориха сесиите с повишения в петък, тъй като преговорите за повишаването на тавана на дълга на САЩ достигнаха решаващата си последна седмица. Изглежда има известно раздвижване в дебата за повишаване на тавана на дълга. За това свидетелства репортаж на в. New York Times, според който преговарящите от страна на демократите и републиканците са започнали да изготвят законопроект.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 1,2%, след като в рамките на три негативни сесии спадна до най-ниското си ниво от началото на април. Всички сектори завършиха на положителна територия, като акциите на технологичните компании нараснаха с 3%, а тези на миннодобивните компании - с 2,5%. Индексът EuroStoxx 50 затвори с плюс от 1,59% на ниво от 4337,50 пункта. За току-що приключилата седмица това доведе до загуба от около 1,3% за водещия индекс на еврозоната. Френският Cac 40 се повиши с 1,24% до 7319,18 пункта в петък. Британският FTSE 100 се повиши с 0,74% до 7627,20 пункта. В Милано FTSE MIB добави 1,16 на сто към стойността си до 26713,4 пункта, докато в Мадрид местният индекс IBEX добави 0,82% до 9191,1 пункта. 

Надеждите за скорошно постигане на споразумение в спора за дълга на САЩ дадоха на Dax примирителен завършек на седмицата в петък. Германският бенчмарк индекс Dax вече беше превключил на най-ниската си стойност за деня около обяд. В хода на търговията той се повиши заедно със силните американски фондови пазари и затвори с нарастване от 1,20% на ниво от 15 983,97 пункта, намалявайки седмичната си загуба до 1,8%. Миналия петък той достигна рекордно високо ниво от 16 331 пункта. MDax на средните компании също успя да направи обрат преди уикенда на Петдесетница: в крайна сметка той се повиши с 0,76% до 26 991,28 пункта.  

Отслабването на рекламния бизнес поради рецесията води до отрезвяващо начало на годината в Pro Sieben Sat 1. Приходите на компанията от MDax са спаднали през първото тримесечие с цели 13% до 816 млн. евро, както обяви телевизионната група в петък. Оперативната печалба (коригирана Ebitda) дори се е сринала с 52,3 % до 53 млн. евро. Първоначално акциите загубиха около четири процента, но бързо ограничиха загубите. В края на търговията акциите се понижиха само с 0,2%.

Акциите на компанията за вятърна енергия Nordex поскъпнаха с около 2,3 процента в MDax. Препоръката за покупка от Societe Generale беше стимул за инвеститорите. 

Препоръка от Hauck Aufhäuser Investment Banking помага на акциите на IT консултанта и специалиста по облачни технологии GFT Technologies. Компанията в индекса на фирмите с малка пазарна капитализация SDax повиши капитализацията си с 4,5%.

Акциите на финансовата институция Deutsche Pfandbriefbank се понижиха с 11,5% в SDax. Причината за това е, че акциите се търгуваха "ex-dividend". Тъй като дивидентът се разпределя като част от печалбата, стойността на акцията спада със съответната сума. В случая на Pfandbriefbank - с 95 цента, което съответства на спад от единадесет процента в сравнение с цената на затваряне в четвъртък.  

Според републиканския преговарящ Патрик Макхенри инвеститорите все още следят отблизо преговорите на САЩ по сделката, които напредват, но се намират в „чувствителна фаза“.

Технологичните акции бяха подкрепени в четвъртък от бенефициента на изкуствен интелект Nvidia, като нидерландският производител на машини за чипове ASML завърши деня с почти 5% ръст, а Nasdaq Composite се повиши с 1,7%.

Азиатско-тихоокеанските пазари се възползваха от положителната инерция в петък, а континенталните китайски пазари обърнаха по-ранните си понижения в ръст.

Акциите в САЩ поскъпват днес, тъй като инвеститорите наблюдаваха преговорите за тавана на дълга и анализираха публикуваните данни за личните потребителски разходи, личните доходи, потребителските разходи и нагласи и стоките с дълготрайна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 26.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още