IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia предизвика рали при някои технологични акции, оцветявайки в зелено Nasdaq

Пазарите реагираха и на новите данни за безработицата в САЩ, която леко се е увеличила миналата седмица

23:09 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето щатски индекси приключиха с ръстове, като във фокуса на инвеститорите бяха сигналите от производителя на чипове Nvidia, предизвикали рали сред акциите в сектора, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,11% до 32 764,72 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,88% до 4151,31 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,71% до 12 698,09 пункта.

Цената на акциите на Nvidia се повиши с над 25%, след като компанията обяви, че прогнозира възстановяване на бизнеса си, свързан с видеоигрите, и посочи популярните инструменти за генериране на езици с изкуствен интелект като потенциален стимул за бизнеса си. Главният финансов директор Колет Крес заяви, че Nvidia работи с всички големи доставчици на изчислителни облаци, сред които са Amazon.com Inc., Microsoft и Google на Alphabet Inc., по генеративни инструменти за ИИ. „Възможността е значителна и води до силен растеж в центъра за данни, който ще се ускори през годината", каза тя.

Nvidia даде прогноза за тримесечните си приходи, която се оказа с над 50% повече спрямо очакванията на Wall Street. Главният изпълнителен директор Йенсен Хуан заяви, че компанията "значително увеличава доставките, за да отговори на нарастващото търсене" на чипове за центрове за данни.

Акциите на Broadcom, Micron Technology и AMD поскъпнаха съответно със 7,6%, 4,4 на сто и 10,7%.

Пазарите реагираха и на новите данни за безработицата в САЩ, според които броят на американците, подали нови молби за помощи при безработица, леко се е увеличил миналата седмица. В същото време данните за седмицата преди това бяха коригирани остро надолу, което предполага трайна сила на трудовия пазар.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 25 май. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 25 май.

Първоначалните молби за помощи при безработица са се увеличили с 4000 до сезонно коригираните 229 хил. броя през седмицата до 20 май, съобщи министерството на труда в четвъртък. Данните за предходната седмица бяха коригирани надолу със 17 хил. заявления спрямо първоначално обявените. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 245 хил. броя за последната седмица.

Инвеститорите обърнаха внимание и на последните събития около преговорите за държавния дълг на САЩ. След разговор между американския президент Джо Байдън и председателя на Камарата на представилите Кевин Маккарти преговарящите страни правят крачка към постигане на споразумение. Сделката ще очертае общата сума, която правителството може да харчи за дискреционни програми като жилища и образование, но не и да я раздели на отделни категории, споделя източник, запознат с преговорите. Двете страни са само на 70 млрд. долара една от друга относно крайната сума, която би надхвърлила 1 трлн. долара, добавя друг източник.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК нарасна съответно до 3,819% и 3,994 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,35% до 104,25 пункта.

При търговията с петрол цената на сорт Брент се понижи с 3,6 на сто до 75,55 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 3,95% до 71,41 долара за барел.

Междувременно златото поевтиня до 2-месечно дъно, след като цената му се понижи с около процент до 1946,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още