IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упоритата инфлация в Япония не успя да помрачи оптимизма на инвеститорите в Азия

Пазарите обърнаха внимание и на данните от Сингапур, където фабричното производство се свива с 6,9% на годишна база през април

12:03 | 26.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от борсовите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха последната сесия за седмицата с ръстове, след като оптимизмът се върна сред инвеститорите на фона на новата порция икономически данни от редица страни в региона, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,37% до 30 916,31 пункта. Индексът Topix отчете лек спад, с което удължи своята низходяща серия.

Инвеститорите реагираха на последните данни за икономиката на Япония. Базисната потребителска инфлация в столицата на страната се забавя през май, но ключов индекс, премахващ ефекта на горивата, удари 40-годишен връх. Базисният индекс на потребителските цени за Токио, които изключва волатилните елементи на пресните храни, но включва горивата, нарасна с 3,2% през май на годишна база, показват държавни данни в петък, което като цяло отговаря на медианната пазарна оценка от 3,3%.

Данните от Токио, които се разглеждат като водещ показател за тенденциите в страната като цяло, показаха, че компаниите продължават да прехвърлят нарастващите разходи към домакинствата. Това сигнализира, че инфлационният натиск може да остане по-дълго, отколкото Японската централна банка (ЯЦБ) прогнозира.

В Южна Корея индексът Kospi напредна с 0,16% до 2558,81 пункта. Измерителят Kosdaq записа спад от 0,53% до 843,23 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 26 май.

Хонконгският показател Hang Seng отчете понижение от 1,93% до 18 746,92 пункта.

В континенталната част на Китай бенчмаркът на Шанхайската фондова борса Shanghai Composite записа ръст от 0,35% до 3212,5 пункта. Индексът Shenzhen Component напредна с 0,12% до 10 909,65 пункта.

В Австралия измерителят ASX 200 отчете увеличение от 0,23% до 7154,8 пункта.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и данните за продажбите на дребно в Австралия, които остават непроменени на месечна база за април. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха ръст от 0,2%. През март увеличението достигна 0,4 на сто. На годишна база обаче показателят се увеличава с 4,2%.

Пазарите обърнаха внимание и на данните от Сингапур, където фабричното производство се свива с 6,9% на годишна база през април, изоставайки от очакванията на икономисти за спад от 4,4 на сто.

Междувременно инфлацията в Малайзия се забавя до 3,3% на годишна основа през април спрямо ръста от 3,4% за март. Това бележи най-бавния темп на покачване на цените за страната от май 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още