IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката на Nvidia доближава 1 трлн. долара 

В четвъртък акциите на производителя на чипове поскъпнаха с 24,4% - най-голямото еднодневно процентно увеличение за концерна от 2016 г. насам

07:45 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/RITCHIE B. TONGO
Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

Акциите на Nvidia затвориха сесията на рекордно високо ниво в четвъртък, тъй като производителят на чипове увеличи с почти една четвърт пазарната си стойност, която се оказа в близост до 1 трилион долара. 

Акциите завършиха сесията с ръст от 24,4% до 379,80 долара, отбелязвайки най-голямото еднодневно процентно увеличение за Nvidia от 2016 г. насам. Цената остави Nvidia с пазарна капитализация от 938 млрд. долара, пише The Wall Street Journal. 

Ралито постави Nvidia съвсем близо до най-голямото еднодневно увеличение на пазарната капитализация за която и да е американска компания, което онлайн търговецът на дребно Amazon.com постави в началото на 2022 г.

В сряда вечерта Nvidia, чиито акции вече бяха увеличили стойността си повече от два пъти през тази година, прогнозира продажби за текущото тримесечие в размер на около 11 млрд. долара, което е с 64% повече от предходната година и повече от очакваните от анализаторите на Wall Street 7,2 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан заяви, че възходът на инструментите за генериране на езици, като ChatGPT на OpenAI и други приложения с изкуствен интелект, стимулира търсенето на изчислителна мощ. Анализаторите твърдят, че чиповете на Nvidia са ключови за създаването на инструменти за изкуствен интелект, а изграждането на една такава система за изкуствен интелект може да изисква хиляди изчислителни машини на Nvidia.

Оптимистичните прогнози на производителите помогнаха да поскъпнат и акциите на други производители на чипове и компании, които произвеждат инструменти за изкуствен интелект. Книжата на Advanced Micro Devices и Monolithic Power Systems поскъпнаха съответно с 9,4% и 12,6%. Акциите на Microsoft, която е инвеститор в OpenAI, поскъпнаха с 2,5%.

Анализаторите на Wall Street приветстваха прогнозата на Nvidia, като някои от тях заявиха, че компанията се е позиционирала в центъра на зараждащото се внедряване на инструменти за изкуствен интелект. Това, че възприемането на ChatGPT вече се превръща в рязко нарастване на поръчките за чипове, бе „почти немислимо", смятат анализаторите от Susquehanna. 

Изглежда, че новата златна треска е пред нас, а Nvidia продава всички кирки и лопати.
Анализатори в Susquehanna

„Изглежда, че новата златна треска е пред нас", казват те в бележка, „а [Nvidia] продава всички кирки и лопати“. 

Ускоряването на продажбите на Nvidia изглежда е устойчиво, казват анализаторите на Truist, като добавят, че всички еднократни фактори за растеж са изместени от дългосрочни тенденции.

„Мащабът на ръста е зашеметяващ", заявиха анализаторите на Truist в четвъртък в изследователска бележка. Nvidia е „компанията за изкуствен интелект".

Това мнение бе подкрепено от анализатори на JPMorgan, според които Nvidia се е „позиционирала като доставчик на универсални решения". Анализаторите на Stifel казват, че производителят на чипове е „в сладкото място на портфейла за инфраструктурата за изкуствен интелект" и че компанията е сред най-добре позиционираните да се възползват от възхода на ИИ.

Анализаторите от Benchmark предупреждават, че компанията може да се сблъска с предизвикателства при осигуряването на капацитет, който да отговори на нарастващото търсене. Анализаторите на Wedbush пък поясняват, че прогнозата на Nvidia отразява историческите нива на търсене на изкуствен интелект както в корпоративния, така и в потребителския сегмент. 

Специалистите от Wedbush заявиха, че резултатите вероятно ще подтикнат скептиците по отношение на ИИ да покрият късите си позиции в Nvidia и други акции, свързани с ИИ.

 

„Въпреки че това е надпревара във въоръжаването с ИИ, е ясно, че революцията в областта на ИИ няма да изчезне", казаха анализаторите.

Инвеститорите посочиха Nvidia като един от големите потенциални победители в областта на изкуствения интелект след вирусния успех на чатбота ChatGPT и други популярни инструменти. Чиповете на компанията са отлични в паралелната обработка, което ги прави подходящи за обучение на софтуер чрез бомбардиране с данни.

Ръстът също така показва, че Nvidia получава достатъчно доставки от производствени партньори като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Главният финансов директор на Nvidia Колет Крес заяви, че компанията е осигурила „значително" увеличение на доставките на чипове, свързани с изкуствения интелект, от своите подизпълнители за втората половина на годината.

Хуан от Nvidia твърди, че използването на технологията е едва в начален стадий и са необходими по-специализирани продукти за конкретни индустрии. Той изгради онлайн услуги и софтуерни инструменти, за да насърчи по-широкото внедряване на ИИ извън големите си клиенти - доставчици на облачни услуги като Microsoft Corp. и AWS на Amazon.com Inc.


Като част от прогнозата си за второто тримесечие Nvidia прогнозира коригиран брутен марж от около 70%, което е над прогнозираните от анализаторите 66,9%.

Нарастването на разходите за изкуствен интелект стимулира подразделението на Nvidia за центрове за данни, въпреки че сривът в търсенето на компоненти за персонални компютри все още се отразява на бизнеса с графични чипове - и натоварва общите продажби.

През първото фискално тримесечие, което приключи на 30 април, приходите спаднаха с 13% до 7,19 млрд. долара. Това е втори пореден спад с над 10%, но той е по-малък от прогнозирания. Печалбата възлиза на 1,09 долара на акция след приспадане на някои елементи. Анализаторите прогнозираха печалба от 92 цента и продажби за около 6,5 млрд. долара.

Графичният бизнес на компанията - силно зависим от индустрията за персонални компютри, която е залята с твърде много запаси - има приходи от 2,24 млрд. долара през последното тримесечие, което представлява спад от 38%. За сравнение, средната прогноза бе за 1,89 млрд. долара. Продажбите на центрове за данни нараснаха с 14% до 4,28 млрд. долара при средна прогноза от 3,9 млрд. долара.

Nvidia заяви, че ръстът на приходите в звеното за центрове за данни се дължи на „силното търсене от страна на големи потребителски интернет компании и доставчици на облачни услуги". Тези клиенти внедряват графичните ѝ чипове за захранване на генеративен изкуствен интелект и големи езикови модели, заяви компанията.

Приходите, свързани с игрите, се подобряват последователно, подпомогнати от търсенето на най-новите продукти от серията GeForce RTX 40 на Nvidia, заяви базираната в Санта Клара, Калифорния, компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още