IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia подобрява чипа за видеоигри от среден клас с технология за изкуствен интелект 

Актуализираният от концерна чип RTX 3060 е четвъртият по популярност геймърски чип на пазара

09:24 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският производител на чипове Nvidia Corp заяви, че ще обогати един от своите чипове от среден клас за геймъри с повече функции за изкуствен интелект, за да подобри графиката, подчертавайки важността на игрите за компанията въпреки забавянето на приходите в този сегмент.

Новият чип RTX 4070, който Nvidia ще започне да доставя по-късно в четвъртък, ще струва 599 долара, което го поставя близо до средата на гамата от графични процесори (GPU) на компанията, чиято цена достига до 1600 долара, предава Ройтерс.

Актуализираният от концерна чип RTX 3060 е четвъртият по популярност геймърски чип на пазара, показват данни от проучване през март на платформата за разпространение на игри Steam.

Въпреки че чиповете за центрове за данни на Nvidia за обучение на системи за изкуствен интелект като ChatGPT задвижват ръста на приходите на компанията през последните години, тя все още получава около една трета от приходите си в размер на 26,9 млрд. долара за фискалната 2023 г. от чипове за игри, въпреки че тези приходи са намалели с 27%, повлечени от общия спад на пазара на персонални компютри.

Чиповете на Nvidia помагат на компютърните видеоигри да визуализират по-бързо изображенията на екрани с висока разделителна способност, за да изглеждат игрите по-реалистични. Чиповете 4070 ще бъдат най-евтините налични чипове, които използват най-новата технология на Nvidia за изкуствен интелект.

Вместо да изчисляват точно каква трябва да бъде стойността на всеки пиксел на екрана, което може да отнеме допълнително време, най-новите чипове за игри на Nvidia използват изкуствен интелект, за да предвидят каква трябва да бъде стойността на около седем от всеки осем пиксела, включително генерирайки цели кадри с помощта на изкуствен интелект.

Една игра „не е като филм, в който всичко е предварително записано. Тя е динамична, движи се и има потребителски принос. Не мога просто да сложа кадър по средата между два кадъра. Трябва наистина да разбера движението между двата кадъра", каза в интервю Джъстин Уокър, старши директор на продуктите GeForce на Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още